milaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionedom-milaanmilaan-duomomilaan-arce-pace

Kerken in Milaan

Denk je aan Milaan, dan denk je niet direct aan de kerken die Milaan rijk is. Je denkt wel aan een dynamische en bruisende metropool waar je vooral goed en leuk kunt winkelen. Toch is het de moeite waard even stil te staan bij de meer dan 155 kerken die zich in deze metropool bevinden. Juweeltjes, stuk voor stuk waarvan je sommigen echt niet kunt overslaan tijdens je citytrip naar deze stad.

De bekende kerken
Uiteraard kent iedereen de Dom van Milaan die gebouwd werd in opdracht Gian Galeazzo Visconti en waarmee in 1386 werd begonnen. Het is de op twee na grootste Kathedraal ter wereld, na de Sint Pieter in Rome en de Kathedraal van Sevilla in Spanje. Door de Milanezen wordt hij liefkozend de "Madonnina" genoemd, naar het vergulde Madonnabeeld dat op het dak staat. Eeuwenlang mocht geen bouwwerk in Milaan hoger zijn dan de Madonnina, tot de Pirelli-toren deze regel schond.

Milaan_duomo-dom

Of wat te denken van de Santa Maria delle Grazie die tussen 1466 en 1490 gebouwd werd door Guiniforte Solari en waaraan Bramante ook een bijdrage geleverd heeft. Hier heeft, in de refter van de kerk, Leonardo da Vinci zijn beroemde "Laatste Avondmaal"geschilderd. Veel mensen denken dat het werk een fresco is, maar het betreft hier een tempera, een soort waterverf op een droge pleisterlaag. Door gebruik van deze techniek heeft het de tand des tijds zeer slecht doorstaan en is het al vier keer gerestaureerd.

Milaan_Leonardo_da_Vinci_Ultima_cena

En niet te vergeten de Sant'Ambrogio waar de resten van de patroonheilige Sint Ambrosius liggen opgebaard in de crypte onder de kerk. Het spreekt voor zich dat deze kerk misschien nog wel belangrijker is voor de Milanezen dan hun Dom.

Een paar onbekende juweeltjes...
Naast de drie bovengenoemde kerk zijn in Milaan, maar ook rondom de stad, overal kerken, basilieken, kloosters en abdijen te vinden. Zo bestaat er zelfs een 'abdijen-route'die je langs de zeven bekende grote abdijen voert, die voor de geschiedenis van Milaan zo belangrijk zijn geweest.

En van de kleinere kerkjes die je zeker bezocht moet hebben tijdens je bezoek aan Milaan is de Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore. Dit prachtige kerkje ligt onopvallend weggestopt in de Corso Magenta en is onlangs volledig gerestaureerd. Je ziet er stralend mooie muurschilderingen met prachtige kleuren en ontroerende taferelen. Een echte aanrader, zelfs voor iemand die niet van kerken houdt.

Milaan_chiesa_de_san_maurizio_al_monastero_maggiore

Tot slot willen we nog de Chiesa San Pietro in Gessate vermelden, n van de zeven Milanese abdijen en een waar voorbeeld van de Lombardische bouwkunst. Ook in dit kerkje sieren prachtige fresco's de muren en je zult er naar alle waarschijnlijkheid de enige bezoeker zijn.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.