milaan-parco-sempionedom-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-duomomilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaan

Sant'Ambrogio

Aan het Piazza Sant’Ambrogio ligt de gelijknamige kerk, die voor de Milanezen eigenlijk nog belangrijker is dan de Duomo, aangezien de kerk is gewijd aan de patroonheilige van de stad. Omdat de kerk van Sant’Ambrogio de stoffelijke resten van een van de drie beschermheiligen van Milaan en de stichter van de kerk bevat, is het een zeer speciale plek voor de Milanezen. Bovendien is het een van de mooiste kerken van Milaan.

Milaan_sant-ambrogio-kerk

Op 4 april 397 stierf Ambrosius, op dat moment de bisschop van Milaan. Zijn stoffelijk overschot werd begraven in de kerk die tussen 379 en 386 door hem werd gebouwd en die nog steeds zijn naam draagt, de Sant’Ambrogio. Van de oorspronkelijke basiliek die Ambrosius liet bouwen, resten alleen nog de triomfboog en de zuilen die in de apsis zijn verwerkt.

In de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog is het romaanse karakter van de kerk zoveel mogelijk in ere hersteld. Vanuit de poort kijk je nu mooi uit op de kerk met zijn twee klokkentorens en op het atrium, dat geflankeerd wordt door het priesterhuis en het museum waarin de relikwieën, beelden, schilderijen en andere kostbaarheden van de kerk te bewonderen zijn.

Milaan_sant-ambrogio-kerk

Colonna del Diavola
Vlak voor het atrium staat aan de linkerzijde de Colonna del Diavolo, de Zuil van de Duivel. Onderaan zitten twee flinke gaten, die volgens de overlevering door de duivel met zijn horens zijn aangebracht toen hij Sant’Ambrogio probeerde over te halen het geloof achter zich te laten, hetgeen natuurlijk niet lukte.

Milaan_sant-ambrogio

Interieur
Bewonder niet alleen de buitenkant van deze fraaie kerk, maar neem zeker ook een kijkje binnen! Het schip is de beste plaats om de kerk in al zijn pracht en praal te bewonderen. De twee zijbeuken worden van het schip gescheiden door bogen met daarboven galerijen, gedragen door pijlers met gebeeldhouwde kapitelen.

Aan het begin van het schip staat de Slangenzuil, die door Mozes in de woestijn zou zijn opgericht. Links van deze slang toont een put het niveau van de oorspronkelijke vloer uit de vierde eeuw, in de tijd van Ambrosius zelf dus. De preekstoel is gemaakt van de stukken van de oorspronkelijke preekstoel die nog intact waren gebleven nadat de koepel in 1196 was ingestort. Hij is versierd met een adelaar en een zittende man, symbolen van de evangelisten Johannes en Mattheüs.

Milaan_sant-ambrogio

Altaar
Een van de mooiste bezienswaardigheden in de kerk is het Gouden Altaar, een rijk versierd werk uit de negende eeuw dat in opdracht van aartsbisschop Angilberto is vervaardigd. Aan de achterkant van het altaar toont een door de kunstenaar gesigneerd reliëf verhalen uit het leven van Sant’Ambrogio. Aan die kant zitten ook twee kleine deuren, waarachter vroeger de resten van Ambrosius lagen. De voorkant van het altaar is van goud bezet met edelstenen en toont het leven van Christus.

Milaan_sant-ambrogio-altaar

Ook op het houten koor zijn verschillende scènes uit het leven van Sant’Ambrogio te zien. In het midden staat de bisschopszetel, waarop menig Italiaanse koning is gekroond. Onder het Gouden Altaar bevat een urn de resten van Ambrogio en twee andere heiligen, Gervasio en Protasio.

Basilica di Sant'Ambrogio
Piazza Sant'Ambrogio 15, Milaan

(foto's Albert van den Boomen)

Milaan_sant-ambrogio


Milaan_basilica_san_ambrogio 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan