Chiesa San Pietro in Gessate
Wil je graag één van de zeven abdijen van de rubriek 'Abdijen in en om Milaan' bezoeken maar heb je geen zin in het openbaar vervoer of in de auto te stappen, dan kun je de Chiesa di San Pietro in Gessate in Milaan bezoeken. Misschien is dit wel de minst bekende en de minst opvallende abdij van de zeven maar hij is absoluut de moeite waard.
Locatie
Zoals de naam al zegt "Chiesa", gaat het hier om een kerk en niet om een echt klooster. De Chiesa di San Pietro in Gessate, in tegenstelling tot veel van de andere abdijen, ligt midden in het drukke centrum van Milaan, pal tegenover het Paleis van Justitie aan de Via Filippo Corridoni 12. Ooit was deze kerk natuurlijk wel een Abbazzia maar dat kun je tegenwoordig niet meer zien. Het is een kerk omgeven door bebouwing maar wel gebouwd in de herkenbaar 15e eeuwse Lombardische bouwstijl. Rode bakstenen met witte accenten, evenals de Santa Maria delle Grazie die ook, deels, gebouwd en ontworpen werd door Guiniforte Solari.
Even terug in de tijd
Al in de dertiende eeuw stond op de plek waar de huidige kerk staat, een kerk en een klooster waar de Orde van de Frati Umiliati gevestigd was. De orde verliet in 1447 het klooster en de Benedictijner Orde, de Frati Maurini, betraden het klooster, dat toen de naam "prioraat" kreeg. Naar alle waarschijnlijkheid gaf deze orde in 1460 opdracht aan Guiniforte Solari om de kerk en het toen nog bestaande klooster te verbouwen. In 1476 werden de werkzaamheden afgerond en zag de kerk eruit zoals wij hem tegenwoordig ook kunnen zien.
In 1493 werd de naam "prioraat" veranderd door Paus Alexander VI, op aandringen van de toenmalige Hertog van Milaan, Gian Galeazzo Maria Sforza, in abdij, abbazzia. De abdij werd aan het begin van de zestiende eeuw uitgebreid met twee kloostergangen die zo prachtig waren dat men lange tijd gedacht heeft dat deze van de hand van Bramante waren. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat ze gebouwd zijn door Cristoforo Solari. In de eeuwen die volgden werd er onder andere een klokkentoren bijgebouwd en nog twee vleugels die weinig artistieke waarde hadden.
Toen in 1772 de abdij werd opgeheven, ging het hele gebouw, inclusief archieven, kunstwerken en andere documentatie over naar het Jongensweeshuis dat daar uiteindelijk tot 1932 gevestigd is gebleven. De jongens uit het Jongensweeshuis, gli Orfani di San Martino", heette in de Milanese volksmond "I Martinitt". Toen zij echter in 1932 vertrokken naar een nieuwe plek stond de abdij leeg en was de gemeente gedwongen het gebouw een andere bestemming te geven. Zo werd een deel van het klooster opgekocht door de Provincie en het andere deel omgebouwd tot het hoofdbureau van politie.
De Tweede Wereldoorlog
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog had de kerk en het bijbehorende klooster dus een droevige bestemming. Wat ooit een prachtige abdij en kerk was, was omgedoopt tot politiebureau en provinciekantoor. Uiteraard waren veel Milanezen het hier niet mee eens en er volgden vele protesten waaraan helaas geen gevolg werd gegeven. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bracht hier echter verandering in omdat een groot deel van het klooster zwaar beschadigd werd. Alle bijgebouwen en vleugels werden vernietigd en alleen de kerk bleef ongedeerd met vele belangrijke historische en artistieke details.
De kerk en het interieur
Na de Tweede Wereldoorlog is de kerk weer in zijn oude glorie hersteld en gerestaureerd. Van het bijbehorende klooster en de bijgebouwen is echter niets meer terug te vinden. Na de oorlog is de kerk ook weer in gebruik genomen als kerk en is dat nog steeds. De prachtige fresco's en schilderingen kun je gelukkig nog bekijken en ga dat ook zeker doen. Om te beginnen de facade; deze werd in 1912 gerestaureerd door Diego Brioschi, die hem weer helemaal in zijn oude staat hersteld heeft. De kerk zelf is een Latijns kruis en bestaat uit een hoofdschip met twee zijschepen waarin zich aan beide zijden vijf kapelletjes bevinden.
In de zijkapellen zijn onder andere fresco's gemaakt door Agostino de Mottis, Donato Montorfano, Benardino Butinone en Bernardo Zenale. De laatste twee beschilderden onder andere de Cappella Grifi waar Ambrogio Grifi begraven ligt. Zij beschilderden de kapel met scene's uit het leven van de Heilige Ambrosius, patroonheilige van Milaan.
Aardig om te vermelden is dat de schilder Donato Montorfano de fresco geschilderd heeft die zich tegenover de wand bevindt waarop Leonardo da Vinci Het Laatste Avondmaal in de Santa Maria delle Grazie geschilderd heeft.
Chiesa San Pietro in Gessate
Via Fillipo Corridoni 12, Milaan
Openingstijden:
Dagelijks van 15 september tot en met 30 juni van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 16.30 uur tot 20.00 uur en van 1 juli tot en met 14 september van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 17.00 uur tot 20.00 uur.
Bereikbaarheid
Openbaar vervoer: de kerk San Pietro in Gessate is te bereiken met tram 12, 23 en 27.