milaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaandom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-parco-sempione

Pirelli-toren - Il Pirellone

Wanneer je het imposante Centraal Station van Milaan uitstapt, doemt hij letterlijk torenhoog voor je op: de Pirelli-toren ofwel voor de Milanezen "Il Pirellone".  De eerste wolkenkrabber van Italië die je tegenwoordig misschien niet eens meer een wolkenkrabber zou noemen. De Pirelli-toren is voor veel Milanezen hét symbool van La Madonnina, zoals ze hun stad liefkozend noemen.

Pirelli 
Rond de jaren '50 zocht de Gruppo Industriale Pirelli, de bekende bandenfabrikant, een nieuw onderkomen voor zijn kantoren. De panden aan de Via Abruzzi in Milaan voldeden niet meer aan hun eisen en er werd gezocht naar een meer geschikte locatie. Gekozen werd voor de huidige locatie omdat daar al sinds jaar en dag een bandenfabriek lag, waar uiteraard nu geen spoor meer van te bekennen is.

Milaan_Pirelli_Toren

Een groep van zeven architecten onder leiding van de bekende Milanees Giò Ponti ontwierp de wolkenkrabber en in 1956 werd de eerste steen gelegd. De materialen die bij de bouw van de toren gebruikt werden, metaal en veel glas, waren voor die tijd revolutionair maar ook tegenwoordig oogt de Pirelli-toren nog steeds 'modern'.

De toren is meer dan twintig jaar het hoofdkantoor geweest van het Pirelli-imperium en was het symbool van de Milanese en Lombardische industrie, die rond de jaren zestig van de vorige eeuw een enorme vlucht nam.

Van Pirelli naar Lombardije
In 1978 werden de kosten voor Pirelli te hoog en moest het gebouw verkocht worden. De Regione di Lombardia, de regio Lombardije, kocht het gebouw en sindsdien is de Pirelli-toren het symbool van de regio Lombardije. De toren behield echter zijn naam "Il Pirellone". Tegenwoordig zijn in de Pirelli-toren de kantoren van de regio en het regio-bestuur gevestigd. In de aula van de toren worden alle besluiten genomen die te maken hebben met onderwerpen die op regionaal niveau geregeld zijn zoals verkeer, transport en gezondheid. 

Milaan_belvedere-pirellitoren

Uitzicht 
Bovenin de Pirelli-toren op de 31e verdieping bevindt zich Belvedere Janacci. Deze ruimte is genoemd naar de in 2013 overleden Milanese zanger Enzo Janacci. Dit punt is echter niet het allerhoogste punt want het gebouw telt 39 verdiepingen. Het uitzicht is er echter adembenemend!

Milaan_pirelli-toren-uitzicht

Enkele wetenswaardigheden...
Iedereen herinnert zich 11 september 2001, de aanslag op de Twintowers in New York, maar op 18 april 2002 vloog een sportvliegtuigje de Pirelli-toren binnen. De paniek was enorm in Milaan maar gelukkig ging het hier niet om een terroristische aanslag of kwade opzet. Het was een ongelukkige vergissing van de piloot en er vielen drie slachtoffers. 

Vanaf 2007 wordt er in de Pirelli-toren de zogenaamde "Vertical Sprint" gehouden, een hardloopwedstrijd om zo snel mogelijk de 31e verdieping te bereiken. Het zijn maar liefst 710 traptreden die overwonnen moeten worden.

Volgens de traditie mag geen enkel gebouw in Milaan hoger zijn dan de Dom. Toen de toren gebouwd werd bereikte hij echter een hoogte die aanzienlijk hoger was. Om zich te verontschuldigen plaatsten de bouwers een kleine uitvoering van La Madonnina, het beeld dat bovenop de Dom prijkt, op het dak van de Pirelli-toren. De Pirelli-toren bezoeken
Er worden geregeld open dagen georganiseerd die meestal gratis zijn en dan kun je genieten van het spectaculaire uitzicht over Milaan. Hou hiervoor uiteraard de agenda van Milaan-Nu in de gaten. De toren is ook te bezoeken tijdens exposities die worden georganiseerd of ter gelegenheid van speciale evenementen.

Pirellitoren
Piazza Duca D'Aosta 5, Milaan

Milaan_pirellitoren

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.