milaan-duomodom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomomilaan-parco-sempione

Abdijen in en om Milaan

Ten zuiden van Milaan kun je nog spreken over 'leven op het platteland'. Vlakbij de drukke stad op slechts enkele honderden meters afstand van de drukke rondweg en de laatste bebouwing van Milaan, liggen een zevental prachtige abdijen. Niet iedereen weet dit, maar een bezoek aan één of meer van deze schitterende abdijen is zeker de moeite waard.

Parco Agricolo Sud
Het gebied ten zuiden van Milaan kenmerkt zich door rijen populieren, rijstvelden, kanalen en grote, rijke landerijen. De rijstvelden aan de rand van Milaan zijn zeer waterrijk en de flora en fauna hebben zich aan hun waterrijke omgeving aangepast. De zilverreiger is hier een vaak geziene gast, maar ook kikkers, adders en helaas ook muggen, bevolken dit gebied. De flora en fauna in het Parco agricolo Sud, zoals dit gebied heet, zijn beschermd.

Milaan_parco-agricolo-sud

Dit zeer waterrijke gebied was voor de mens eeuwenlang een uitermate belangrijke streek. Het water bood hen de mogelijkheid zich hier te vestigen, landbouw te plegen en te wonen. Nog voordat de bewoners van villa's, kastelen en de landerijen, kanalen gingen aanleggen en hun gronden gingen irrigeren, waren het de bewoners van de abdijen die het landschap drastisch veranderden. De monniken legden waterwerken aan, groeven kanalen en veranderen het landschap in een waar agrarisch gebied.

Milaan_parco-agricolo-sud

De abdijen 
Tegenwoordig bestaan deze abdijen nog steeds en liggen allemaal vlakbij of zelfs in Milaan. Zelfs de Milanezen kennen ze niet allemaal. Wellicht kennen ze de abdij Chiaravalle, de meest bekende, maar weinigen zullen de andere abdijen kennen; San Lorenzo in Monluè, Viboldone, Santa Maria in Calvenzano, Mirasole, Morimondo, San Pietro in Gessate. 

Milaan_Abbazia-Mirasole_abdij

Alle abdijen zijn zonder uitzondering prachtige middeleeuwse bouwwerken opgetrokken in rode baksteen en door de loop der eeuwen heen deels aangepast aan de bouwstijl van dat moment. De rode kleur van de baksteen blijft echter altijd overheersen en de abdijen zijn uit de verte al herkenbaar.

Een bezoekje waard
Mocht je willen kennismaken met het "plattelandsleven" aan de rand van Milaan, loont het de moeite de aparte websites van de abdijen te raadplegen. In het weekend in de zomer worden er vaak evenementen, marktjes of activiteiten voor kinderen georganiseerd. We zullen per abdij de website vermelden en daarnaast zullen we je wat vertellen over de geschiedenis en wijzen op de bezienswaardigheden en uiteraard hoe je er kunt komen. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan