milaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaandom-milaanmilaan-duomomilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomo

Buongiorno!

Een begroeting in het Italiaans kan per regio verschillen. We gaan je een beetje uitleggen hoe en wanneer je op welke manier kunt groeten in Italië en hoe je iemand het beste kunt aanspreken. Je slaat vanaf nu dus altijd een goed figuur in Italië.

Elkaar begroeten
Zo hebben veel mensen een religieuze associatie wanneer ze gegroet worden met salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Natuurlijk is dit geen wet en kun je het best eens in Calabrië horen, maar het wordt toch meestal in de noordelijke regio's gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.

Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Buona sera zeg je vanaf 13.00 uur op Sicilië, tot vanaf 18.00 uur in Milaan. Hoe zuidelijker je gaat, hoe vroeger je een goedenavond gewenst wordt. Buona notte word je pas gewenst als je gaat slapen, dus welterusten.

Afscheid nemen van een bekende doe je met het woordje ciao, met erachter vaak ci vediamo, tot ziens. Wil je tot ziens zeggen in een winkel of tegen een onbekende dan zeg je arrivederci of, nog netter, arrivederLa.

Milaan_groeten-ciao

Omgangsvormen
Verder zijn de omgangsvormen in Italië precies hetzelfde als in Nederland. Wanneer wij Nederlanders de neiging hebben om te tutoyeren, dus "jij" te zeggen, dan doen de Italianen dat meestal ook. Als wij vinden dat "jij" soms ongepast is, dan zal ook een Italiaan zijn wenkbrauwen fronsen. Dus geen zorgen, als je je Nederlandse gevoel volgt zit je altijd goed.

Titels
Anders is dat met titels; wij Nederlanders zullen nooit iemand met zijn titel aanspreken. Dat is iets dat Italianen maar al te graag doen en waar ze ook prijs op stellen. Dus als je met een afgestudeerd iemand, die je niet kent, afspreekt, begroet hem dan met Buongiorno Dottore. Ken je hem en je noemt hem bij de voornaam, dan doe je dat natuurlijk niet.

Gewapend met bovenstaande kennis en voorzien van het onderstaande lijstje kun je in Italië geen gek figuur meer slaan en word je een graag geziene Italië-ganger. 
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.