milaan-arce-pacemilaan-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomo

Da Vinci's Laatste Avondmaal

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van Milaan: Da Vinci's Laatste Avondmaal, in de refter van het klooster bij de Santa Maria delle Grazie. Da Vinci schilderde zijn meesterwerk in opdracht van Ludovico Sforza, de toenmalige heerser van Milaan. 

Milaan_monumenten---laatste-avond-g.jpg

Da Vinci heeft het moment uitgebeeld vlak nadat Jezus zijn apostelen had laten weten: ‘Ik zeg u dat een van u Mij verraden zal’. De positie van de apostelen, hun gezichten en de gebruikte symbolen hebben in de loop der tijd voeding gegeven aan verschillende complottheorieën, waarvan de bekendste natuurlijk wordt uitgewerkt in De Da Vinci Code van Dan Brown.

TIP 1: Bestel je ticket(s) voor Het Laatste Avondmaal van tevoren online en ontloop de wachtrijen. Inclusief rondleiding door de Santa Maria delle Grazie. Meestal moet je een paar weken van tevoren al een dag en tijd doorgeven!

Bestel hier tickets voor een bezoek aan Het Laatste Avondmaal

Milaan_Santa_Maria_della_Grazie_(3).jpg

TIP 2: Of boek een ticket inclusief rondleiding door een ervaren gids langs het beste van Milaan: de Duomo, het Laatste Avondmaal en Teatro Alla Scala!

Bestel hier een ticket voor Het Laatste Avondmaal met gids en gebruik hop-on hop-off bus

Milaan_laatste-avondmaal

Een duizelingwekkende vlek
Da Vinci's Laatste Avondmaal is overigens geen fresco, maar een temperaschildering. Deze techniek liet veel meer ruimte voor de subtiele nuances die Da Vinci nastreefde, maar heeft als nadeel dat het veel minder goed de tand des tijds doorstaat. Zeker in de refter van het klooster, dat tijdens het bewind van Napoleon werd gebruikt als stal. In 1943 werd het klooster zwaar beschadigd tijdens een bombardement. De schildering werd grotendeels beschermd door zandzakken en bleef wonder boven wonder behouden.

Milaan_Leonardo_da_Vinci_Ultima_cena

Desondanks heeft de methode die Da Vinci heeft gebruikt ervoor gezorgd dat het schilderij er erg vervallen uit ziet. In 1550 noemde Vasari, Florentijns kunstenaar en biograaf van de grote kunstenaars uit de renaissance, het werk al ‘een duizelingwekkende vlek’. Hij beschouwde het toen al als een verloren werk. Er is vaak geprobeerd om het Laatste Avondmaal te restaureren, voor het eerst in 1726, maar de schade werd vaak alleen maar groter. De zevende en laatste restauratie is voltooid in het voorjaar van 1999. Om het schilderij nog enigszins te behoeden voor negatieve invloeden, mag je als bezoeker slechts een kwartier naar de gezichten van Jezus, Judas en de overige apostelen turen. Ondanks die restauraties zullen wij Da Vinci's originele kunstwerk nooit meer zo zien schitteren als hij het zag...

Milaan_laatste-avondmaal-santa-maria-delle-grazie

Enkele wetenswaardigheden
*van links naar rechts zien we: Bartholomeus – Jakobus de Mindere – Andreas – Judas - Petrus – Johannes – Jezus Christus – Thomas – Jakobus de Meerdere – Filippus – Mattheus – Thaddeus – Simon

*omdat Da Vinci geen door en door slecht gezicht kon vinden voor de figuur van Judas, liet hij zich inspireren door het gezicht van de prior van het klooster, die maar bleef vragen wanneer het werk eindelijk klaar zou zijn. Da Vinci wandelde vaak door Milaan om gezichten te zoeken die model konden staan voor de verschillende apostelen.

                  Milaan_Santa_Maria_della_Grazie_(1).jpg  

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan