milaan-arce-pacemilaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionemilaan-duomocastello-sforzesco-milaandom-milaan

Fietsen langs de Naviglio Grande

Wanneer het een hete dag is tijdens je citytrip naar Milaan en je hebt zin in een fietstochtje, dan is een tocht langs de Naviglio Grande een geweldig uitstapje. Zoals we al beschreven in de rubriek Wijken is Milaan in de wijk Navigli een heuse haven met kanalen rijk! Het kanalenstelsel dat nu deels in zijn oude glorie is hersteld, voert tot ver buiten Milaan. Deze fietstocht voert van Milaan tot Abbiategrasso.

Vertrek: Darsena, Milaan
Aankomst: Abbiategrasso
Lengte: 25 kilometer

Voor het vertrek 
De fietstocht begint aan het eind van de Naviglio Grande bij Darsena, vlakbij het treinstation Porta Genova in Milaan. Darsena was de oude haven van Milaan en pas sinds een paar jaar in zijn oude staat hersteld. Van hieruit stroomt het water van Naviglio Pavese richting Pavia, en stroomt het water van de Naviglio Grande Darsena binnen. Het water dat de kanalen voedt, is de rivier de Ticino die rechtstreeks in verbinding staat met het Lago Maggiore. 

Milaan_darsena

De fietstocht voert door volledig vlak buitengebied en is dus zeer geschikt voor de ongeoefende recreatieve fietser. Zorg wel voor zonnebescherming en voldoende water, want je zult geregeld kraantjes aantreffen maar juist niet wanneer je dorst hebt...

De route 
Wat betreft het beschrijven van de route zijn er weinig problemen. Het is namelijk recht-toe-recht-aan fietsen, dus des te leuker is het, iets meer te weten over wat je onderweg tegenkomt. Vanaf Darsena blijf je aan de rechteroever van de Naviglio Grande fietsen. Je rijdt het centrum uit en passeert al heel snel de bekende Vicolo dei lavandai, de plaats waar vrouwen vanaf de Middeleeuwen tot het begin van de vorige eeuw de was deden.

Milaan_vicolo-dei-lavandai

Het water blijft steeds aan je linkerhand en je verwijdert je steeds verder uit het centrum van Milaan. Voordat je Milaan verlaat, rijd je niet door het mooiste gedeelte van de stad, maar wel een karakteristiek stuk. Zo bevindt zich aan de rechteroever een roeivereniging die dateert uit 1894, Canottieri Olona en de beroemde Fiera di Sinigaglia, de oudste vlooienmarkt van Milaan, waar je iedere zaterdag je hart kunt ophalen. Op dit gedeelte van de route moet je overigens alert blijven want het is niet altijd autovrij en je bent niet de enige die gebruik maakt van dit gedeelte van de weg. 

Corsico 
Nog steeds in de bebouwing, rijd je door de buitenwijk Corsico langs het water. Grote bedrijven, winkelcentra en woonwarenhuizen zijn hier gevestigd omdat Corsico aan de rondweg rond Milaan gelegen is, gemakkelijk bereikbaar dus voor de Milanees. 

Trezzano sul Naviglio 
Wanneer je Corsico achter je laat, kom je in Trezzano sul Naviglio, waar het daadwerkelijke fietspad begint. Hier rijden geen auto's en wordt alleen gefietst. Er staan regelmatig bankjes langs de weg waar je even kunt rusten. De stadse omgeving verandert steeds meer in een landelijke omgeving en je krijgt zicht op de prachtige rijstvelden waartussen Milaan gelegen is. 

Milaan_gaggiano

Gaggiano 
Gaggiano is een idyllisch dorpje met aan beide kanten van het kanaal gekleurde huisjes en een barok kerkje, de Sant'Invenzio. In het oude centrumpje steek je de Naviglio Grande over en het fietspad vervolgt zijn weg aan de andere oever van het kanaal. Het landschap is inmiddels veranderd in een typisch Lombardisch landschap. Grote cascine, landerijen, gelegen te midden van de rijstvelden. Het frisse groen van de rijst steekt vaak fel af tegen de blauwe lucht en niet zelden zie je grote aantallen watervogels die in en rond de rijstvelden leven. 

Milaan_gaggiano

Abbiategrasso
Na ongeveer twee kilometer bereik je de wat grotere plaats Abbiategrasso, tevens eindbestemming van de fietstocht. Iets ten zuiden van Abbiategrasso splitst de Naviglio Grande zich af naar beneden in de Naviglio Bereguardo, het andere deel, nog steeds de Naviglio Grande, loopt door naar het noorden om vervolgens in de Ticino uit te monden. Abbiategrasso is een leuk provinciestadje met als voornaamste bezienswaardigheid het Castello Visconteo, het Kasteel van de Visconti's, gebouwd aan het eind van de 13e eeuw, ter vervanging van het oude kasteel dat in 1167 door Federico Barbarossa werd vernietigd. Het kasteel is een op strategisch punt gebouwd bolwerk, gelegen aan de Naviglio Grande en de verbindingsweg tussen Milaan en Vigevano.

Milaan_Abbiategrasso-castello_visconteo

Verder is in Abbiategrasso het Convento dell'Annunciata te vinden. In de 15e eeuw is begonnen met de bouw van dit klooster in opdracht van Galeazzo Maria Sforza en het klooster is diverse malen gerestaureerd. In de zalen van dit grote
klooster zijn prachtige fresco's te bezichtigen. Om ze te bekijken moet je wel een afspraak maken, want het klooster is niet opengesteld voor het publiek.

Milaan_abbiategrasso

In 1997 is het gehele complex opgekocht door de gemeente Abbiategrasso en doet nu dienst als informatiecentrum en er worden tentoonstellingen, evenementen en exposities georganiseerd. Zo deed het onder meer dienst als zetel van de
'Smaakambassade',  voorgezeten door de bekende Italiaanse chef Carlo Cracco tijdens Expo2015. Leuk om te weten is dat het de locatie was van vele belangrijke culinaire -en smaakevenementen, zo was het ook bijvoorbeeld locatie voor het
bekende televisieprogramma Masterchef Italië. Na deze culinaire afsluiting en hoogstwaarschijnlijk een lekker Italiaanse ijsje, zit de fietstocht er op.

Milaan_Navigli_di_Milano

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.