castello-sforzesco-milaanmilaan-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomo

Italiaans in het verkeer

In Noord ItaliŽ of in dichtbevolkte streken wil het nog wel eens voorkomen dat de instructies op de electronische borden boven de wegen ook in het Engels zijn geschreven, maar in heel veel gevallen zijn bewegwijzeringen of electronische borden in ItaliŽ alleen in het Italiaans geschreven. Met behulp van onze woordenlijst kun je hoop blunders en files in het verkeer voorkomen!

Wanneer je in de auto stapt in ItaliŽ, lees dan ook Met-de-auto-naar-Milaan† om beter voorbereid te zijn op het rijgedrag van de Italianen in en rondom een grote stad, want rijden in ItaliŽ verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Wanneer je een grote stad bezoekt is het zeker aan te raden op zoek te gaan naar parkeergarages bij metrostations, waar je vaak voor een gering bedrag de hele dag kunt parkeren. Je neemt dan de metro naar het centrum en je loopt geen risico dat je fout geparkeerd hebt of een verkeersboete krijgt voor het rijden in een deel van de stad waar je helemaal niet mag rijden.

Milaan_cartelli

Kleuren
Verkeersborden hebben, net als in Nederland verschillende kleuren en geven met de kleur speciale†bestemmingen aan.

Groen: Aanwijzingen voor bestemmingen die je bereikt via autosnelwegen
Blauw: Aanwijzingen voor bestemmingen buiten de stad via provinciale (SP), regionale (SR) en†staatswegen (SS)
Wit:† † †Aanwijzingen die verwijzen naar hotels, restaurants, hostels enz. binnen een stad
Geel:† †Aanwijzingen van tijdelijke aard als omleidingen, waarschuwingen bij wegwerkzaamheden enz.
Bruin:† Aanwijzingen die de wegen aangeven naar toeristische bestemmingen en trekpleisters.

Tot slot hangen boven snelwegen vaak de zogenaamde "cartelli elettronici", electronische†verkeersmeldingsborden. Dit zijn met lampjes verlichte meldingspanelen die vaak een tekst, een reisduur of†een afstand aangeven. Heel handig, want je wordt ter plaatse en in realtime op een bepaalde†verkeerssituatie gewezen.

Om je bij het begrijpen van deze borden en vele andere verkeersmeldingen behulpzaam te zijn heeft de†redactie van de Stedenman een handige lijst samengesteld zodat je niet in de file belandt of de verkeerde†afslag neemt.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.