milaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacedom-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-duomo

Italiaans leren via Skype

Tegenwoordig kun je in bijna iedere grote plaats in Nederland Italiaanse les volgen in groepsverband of je kunt privéles nemen. Een ander fenomeen dat steeds meer terrein wint, is lessen volgen via Skype. Het grote voordeel van Skypelessen is, dat je niet gebonden bent aan een locatie. Je kunt lekker van huis uit je les volgen, maar ben je toevallig een paar dagen op pad, dan kan je les ook doorgaan. Skypeles is dus heel flexibel en ook goedkoper dan een fysieke privéles. Een internetverbinding is het enige dat je nodig hebt!

Skypeles eng?
Heel veel mensen zouden best Italiaanse (privé)les willen volgen via Skype maar hikken een beetje tegen het 'skypen' aan. Ze hebben het nooit gedaan en weten niet precies hoe het werkt. Annelies Hazebroek geeft al twintig jaar Italiaanse les waarvan de laatste twee jaar via Skype vanuit Toscane. Heel veel van haar leerlingen hebben hun fysieke lessen omgezet in Skypelessen en zijn daar heel enthousiast over. Veel van hen zagen er ook wat tegenop, maar in een uurtje proefdraaien legt Annelies je helemaal uit hoe het werkt en hoe het zit met huiswerk, oefeningen en bijvoorbeeld luisteroefeningen. Op de website iplitalie.nl kun je rustig even nalezen hoe één en ander in zijn werk gaat.

Milaan_Italiaanse-Skypeles-anneleis

Heb je eenmaal de smaak te pakken dan maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit of je tegenover elkaar aan tafel zit of je zit achter de computer. Het enige verschil is het kopje koffie of thee dat je zelf moet inschenken.

Leerlinge Tara aan het woord
"Ik was op zoek naar iemand die met mij het spelletje Wordcrex wilde spelen in het Italiaans en liet dat via Facebook weten. Annelies reageerde onmiddellijk en al spelend en chattend kwam ik erachter dat zij Italiaanse les gaf en in Toscane woonde. Ik was niet tevreden over mijn huidige lessen en ze bood me aan een gratis proefles te nemen helemaal vrijblijvend. Aanvankelijk stond ik heel cynisch tegenover Skype-lessen en vond het heel onpersoonlijk en afstandelijk en vooral een beetje eng omdat ik nog nooit geskypt had.

Annelies legde me uit hoe ik Skype moest downloaden en de eerste keer was ik best zenuwachtig. Het ijs was gelukkig snel gebroken en via het beeldscherm legde ze me uit hoe alles werkte. Voor de les stuurt ze me het lesmateriaal via de mail of via Skype dat ik dan kan uitprinten. De gemaakte oefeningen stuur ik dan weer aan haar terug via de mail of Whatsapp. Eigenlijk is het gewoon een privéles bij haar aan tafel, maar dan via een beeldscherm. Alles gaat zo makkelijk en we praten veel, wat eerst door mijn faalangst bijna niet mogelijk was, maar ze sleept me er gewoon doorheen.

We herhalen grammatica, doen mondelinge oefeningen, ik krijg iedere les een woordenlijstje dat we doornemen en lezen soms wat. Van veel dingen valt nu pas het kwartje en daar ben ik gewoon blij mee. Ze besteedt trouwens ook veel aandacht aan de uitspraak, klemtoon en verbindingen. Ik hoor mezelf nu pas “echt” Italiaans praten. Eigenlijk is Skype-les uiteindelijk heel eenvoudig, je kunt overal les krijgen waar je internet hebt en het is heel flexibel. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, kunnen we het heel goed vinden samen."

Probeer het eens!
Denk je dat het voor jou een geschikte manier van Italiaanse les volgen is, neem dan gerust eens contact op met Annelies en vraag een gratis proefles aan.  

Milaan_italiaans-florence

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.