milaan-duomomilaan-parco-sempionedom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomo

Het restaurant en de menukaart

In geen enkele Italiaanse stad hoef je honger te hebben! Op iedere hoek van de straat vind je wel een leuke trattoria of ristorante en hoe meer Italianen er zitten hoe lekkerder je er eet, maar je wilt dan natuurlijk wel weten wat je eet. Met wat meer informatie over de Italiaanse "do's en don'ts" en onze woordenlijst, stap je aan het eind van je etentje naar volle tevredenheid naar buiten!

Colazione
Het colazione, oftewel ontbijt,  is in Italië zeer summier naar Nederlandse begrippen. Een cappuccino en een brioche of cornetto is vaak het enige dat je voorgeschoteld krijgt, hoewel dat in hotels met buitenlandse gasten meer kan zijn, vooral in grotere steden. De Italiaan zelf houdt het echter bij deze zoete lekkernij en een cappuccino om vervolgens toe te leven naar de volgende maaltijd...

Pranzo
De volgende maaltijd is een warme maaltijd namelijk de pranzo (lunch). In principe is dit voor de Italiaan de belangrijkste maaltijd op een dag, terwijl de lunch er voor ons Nederlanders, met een boterhammetje of broodje, vaak bekaaid af komt.

Een volledig pranzo begint met een kleine antipasto waarna vaak een primo volgt. Een primo is vaak een bord pasta, soep of rijst. Hierna waagt de Italiaan zich aan zijn secondo, vlees of vis, met een contorno, bijgerecht. Verwacht echter niet dat je groente en aardappelen bij je vlees of vis geserveerd krijgt, die moet je apart bestellen. Daarna volgt een dolce, een toetje, met natuurlijk een caffè, espresso'tje, als afsluiter!

Natuurlijk is het niet gezegd dat dit ook daadwerkelijk gegeten wordt tijdens een lunch, hooguit op zondag en feestdagen. Je kunt dus rustig één of twee van deze gangen weglaten, geen probleem, maar drink alsjeblieft géén cappuccino na het eten, die drink je tot 11.00 uur 's ochtends. 

Milaan_restaurant-italiaans

Cena
De dag eindigt met een cena (diner). Bedenk het niet om rond 18.00 uur in een restaurant aan te schuiven want dan zul je de eerste twee uur slechts omringd zijn door toeristen. Vanaf 20.00 uur wordt het pas gezellig druk en in Zuid Italië zelfs nog later. De cena is vaak veel lichter dan de pranzo, hoewel daar in een restaurant weinig van te merken is. Bestel gewoon wat je lekker vindt, dat doen de Italianen ook.

Do's en Don'ts
Wat doe je vooral niet in een Italiaans restaurant: wijn bij pizza drinken (je drinkt bier bij pizza), cappuccino na het eten drinken (je drinkt caffè of caffè macchiato). Italianen beschouwen patate frittepatate arrosto en purè als een groente. Het is dus heel merkwaardig om zowel één van deze contorni als bijvoorbeeld insalata te bestellen. Maar alles kan.... 
Een pizza met frietjes is voor ons weer heel vreemd, maar in Italië is het een heel gezonde pizza, boordevol groenten! 
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.