dom-milaanmilaan-duomomilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomo

Hoe laat is het?

Weten hoe laat het precies is, is tegenwoordig niet meer zo'n probleem. Iedereen heeft wel een smartphone of horloge, maar toch kan het een leuke reden zijn om met iemand een gesprekje in het Italiaans aan te knopen. Natuurlijk is het dan handig om een paar begrippen voorhanden te hebben.

Het Italiaanse "kloksysteem"
In Itali worden over het algemeen twee manieren van klokkijken gehanteerd. De eerste en gemakkelijkste manier is de digitale manier. Als het 14.35 uur is, zeg je dat ook in het Italiaans zo, quattordici trentacinque, voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je goed tot zestig kunt tellen. Dit systeem wordt vooral gebruikt om aanvangstijden van voorstellingen en films aan te geven en van vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer.

De tweede, en iets gecompliceerdere, manier lijkt wat meer op het Nederlandse systeem. Er wordt uitgegaan van het hele uur en afhankelijk van het aantal minuten worden ze erbij opgeteld of afgetrokken. Het omslagpunt van optellen en aftrekken ligt bij 40 minuten. Tot veertig minuten na het hele uur worden ze erbij opgeteld en na veertig minuten worden ze van het volgende hele uur afgetrokken. Het is even oefenen maar eigenlijk heel logisch.

Milaan_klok-tijd

Het begrip "tijd" voor een Italiaan
Natuurlijk leer je tijdens je vakantie wel eens een Italiaan(se) of een Italiaanse familie kennen. Al snel klikt het en je wilt iets afspreken. Je nodigt de Italiaan in kwestie uit voor een gezellig etentje en je spreekt een tijd met hem of haar af. Hij belooft je dat hij er verso(tegen) 20.00 uur zal zijn. Om 20.15 uur is hij er nog niet en je gaat twijfelen aan de betekenis van het woord verso. Voor Nederlanders is "tegen 20.00 uur", om 20.00 uur of iets eerder, voor Italianen is het echter meestal veel later.

Hou er dus rekening mee dat wanneer je afspreekt met een Italiaan, hij meestal later op jullie afspraak zal verschijnen. Andersom geldt hetzelfde; wanneer jij wordt uitgenodigd, sta dan niet vreemd te kijken als hij nog met de voorbereidingen van de maaltijd moet beginnen! Je kunt je misschien niet welkom voelen maar zo is het absoluut niet bedoeld. En dan tot slot een kleine tip als je bij een Italiaanse familie gaat eten..., neem nooit bloemen mee! Neem wat gebakjes mee of een lekkere fles wijn, dat valt altijd in goede aarde.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan