dom-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaan

Dagen, weken, maanden

Eigenlijk ben je pas echt op vakantie als je niet meer weet welke dag het is. Maar toch kan het soms handig zijn als je weet wanneer een museum of een supermarkt gesloten is. Meestal staat dit in het Italiaans aangegeven en daarom geven we je een handige lijst zodat je nooit voor een dichte deur komt te staan.

Musea, tentoonstellingen, winkels
Meestal is het zo dat op maandag de meeste musea en tentoonstellingen gesloten zijn in ItaliŽ. In de grote steden kan dit nog wel eens verschillen, zeker in het hoogseizoen, maar controleer altijd even de openingstijden voor je op pad gaat. Ook winkels en supermarkten zijn vaak op maandagochtend gesloten en zeker in het zuiden van ItaliŽ gaan de winkels tussen de middag dicht. Bij de ingang hangt vaak een bordje waarop staat wat de openingstijden zijn. Dalle....alle, betekent in het Italiaans "van ..tot", dus even handig om te weten.

Ook begrippen als giorni feriali (werkdagen) en†giorni festivi (zon -en feestdagen) zijn belangrijk om niet door elkaar te halen want je staat geheid voor een gesloten deur. Kijk voor de Italiaanse feestdagen even bij ons overzicht van nationale feestdagen en dan nog kan het soms per regio verschillen. Italianen vieren graag en vaak feest en lassen dan ook regelmatig een zogenaamde†ponte (brugdag) in. Dat is een werkdag na een feestdag waarop niet gewerkt wordt. Ook dan kan het gebeuren dat musea of winkels gesloten blijven.

Milaan_kalender

Reserveren
Wanneer je Italiaanse les volgt, spreekt het natuurlijk voor zich dat je je hotel, B&b of camping in het Italiaans reserveert. Natuurlijk kun je vaak via een website reserveren en heb je geen enkel probleem want dan volstaat het de vakjes†arrivo (aankomst) en†partenza (vertrek) in te vullen. Stuur je echter een email of maak je je reservering telefonisch, verzeker je er dan van dat de juiste vertrekdatum genoteerd is. In ItaliŽ is het namelijk zo dat wanneer je reserveert da 15 giugno a 20 giugno†(van 15 juni tot 20 juni) dat je geacht wordt 19 juni te vertrekken! Vermeld dus altijd bij je reservering ...a 20 giugno incluso†(t/m) of geef duidelijk de dag van partenza†aan.† †

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.