milaan-parco-sempionemilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomomilaan-duomodom-milaancastello-sforzesco-milaan

Corso Sempione

In veel buurten van Milaan kun je 's avonds leuk uitgaan maar de hipste buurt waar de Milanezen hun vrijdagavond doorbrengen is Corso Sempione. Vooral in het weekend is het er een drukte van belang in de vele bars, pubs, restaurants, lounchebars en discotheken die deze brede laan rijk is. Corso Sempione is de hele dag gezellig maar na 18.00 uur als het aperitivo begint, wordt het er pas echt gezellig.

Geschiedenis
Corso Sempione is in de Napoleontische tijd gebouwd om Parijs met Milaan te verbinden. De naam "Sempione" betekent "Simplon" en de oorspronkelijke Corso liep via de Simplonpas naar Frankrijk. De weg begint bij de Arco della Pace, waar vroeger de Porta Sempione stond. De Arco della Pace is een neo-classisistische triomfboog die gebouwd is in opbracht van de toenmalige koning van Italië, Napoleon. De Porta Sempione was één van de zes oude stadspoorten van Milaan, maar deze bestaat helaas niet meer. De wijk heet echter nog wel steeds Porta Sempione.

Milaan_arco-pace

In 1801 werd Corso Sempione geopend en het was de bedoeling dat hij door zou lopen tot in het centrum van Milaan. Dit idee is nooit uitgevoerd en de weg stopt nu aan de achterkant van het Castello Sforzesco en het Parco Sempione, het grootste stadspark van Milaan. Als je bedenkt dat Napoleon de opdrachtgever was van de bouw van de Arco della Pace en de aanleg van de Corso Sempione is het niet zo vreemd dat het beeld dat je krijgt wanneer je over de Corso Sempione loopt, je doet denken aan de de Champs-Elysées in Parijs.

Milaan_arco-pace-parco-sempione

Tijdens de Napoleontische tijd was de Simplon-as, Corso Sempione, die naar het noord-westen liep van groot belang; hij liep immers naar Frankrijk. Na de inname van Milaan door de Oostenrijkers (1814) verloor de straat zijn belang en kregen straten als de Corso Buenos Aires en Corso Monza, die naar het noord-oosten lopen, richting Oostenrijk, steeds meer belang.

Corso Sempione, met een huidige lengte van twee kilometer, heeft een drukke centrale rijbaan met aan weerszijden trottoirs die van de rijbaan gescheiden worden door brede groenstroken.

Wat is er te beleven in de Corso Sempione?
Heel veel! Er is een veelheid aan bars, pubs, restaurants, discotheken en alles wat je maar kunt bedenken om er een gezellige avond te hebben. Vanaf een uur of zes lopen de bars vol met vrienden en collega's die elkaar hier ontmoeten na het werk voor een hapje en een drankje. Een aperitivo kost gemiddeld tussen de 8 en 11 euro. Voor dit bedrag kun je dan een drankje bestellen, al dan niet alcoholisch, en gebruik maken van een vaak uitgebreid buffet.

Milaan_corso-sempione

Wist je overigens dat een aperitivo ook wel apricena genoemd wordt, hoewel een cena, een hoofdmaaltijd, na een uitbundig aperitivo vaak lastig wordt. Probeer als je dan toch op stap bent in Milaan eens een Negroni. Dit is een typisch Milanees aperitiefje bestaande uit een mix van Campari, gin en rode Vermouth. Proost!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.