dom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-piazza-duomo

Porta Venezia

De wijk Porta Venezia is één van de elegantste wijken van Milaan en kenmerkt zich vooral door patriciërshuizen in Liberty-stijl en Art Nouveau. De wijk ligt vlak naast het drukke bruisende centrum van de stad en je kunt er geweldig winkelen in de 1600 meter lange Corso Buenos Aires. De oude stadspoort Porta Venezia, gelegen aan het eind van de Corso Buenos Aires vormt het centrum van deze buurt.

De Stadspoort
Porta Venezia, de stadspoort, is eigenlijk de zesde van de zes stadspoorten die Milaan ooit rijk was. Tijdens de Napoleontische tijd in Milaan (1796-1815) heette de poort Porta Riconoscenza, voor de Milanezen Porta Renza. Na deze periode heette de poort tot 1860 Porta Orientale, de oostelijke poort, omdat de poort in het oosten van de stad lag en toegang bood tot de weg die naar Gorgonzola leidde, ten oosten van Milaan.

Milaan_Porte_Venezia

Grappig om te weten is dat het eigenlijk de bedoeling was dat tussen de twee nog bestaande neoclassicistische blokken, een triomfboog gebouwd zou worden. Hierover werd echter nooit overeenstemming bereikt tussen de architecten onderling en tot tweemaal toe, in 1825 en in 1857, werd een "nep"-triomfboog gebouwd. De eerste boog was van gipsplaat gemaakt en de tweede van hout. Beide keren waren de bogen ter gelegenheid van een bezoek van de Oostenrijkse keizer aan de stad Milaan.

Wat is er in Porta Venezia beleven?
Giardini Indro Montanelli; vlakbij de stadpoort Porta Venezia en de gelijknamige metrohalte, ligt deze groene long van het stadscentrum. Het is het grootste park van het centrum en je kunt er heerlijk wandelen, gewoon even rustig op een bankje zitten en bijkomen van de Milanese indrukken. Door het park verspreid staan diverse standbeelden van persoonlijkheden die een betekenis hebben gespeeld in de geschiedenis van Milaan.

Milaan_planetario

In dit park vind je ook het Civico Planetario Ulrico Hoepli, één van de eerste planetaria van Italië, dat zeer geregeld leuke activiteiten en evenementen voor kinderen organiseert. Vlak naast het planetarium is het Museo Civico di Storia Naturale gevestigd, het Natuurhistorisch Museum. Zeker als je met kinderen bent is dit museum absoluut de moeite waard. De collectie boeit groot en klein en het is één van de belangrijkste natuurhistorische musea in Europa.

Milaan_Natuurhistorisch-museum

Verder is de buurt nog de Spazio Oberdan rijk; deze multifunctionele ruimte die vooral voor de Milanezen van groot belang is, bevindt zich aan Corso Venezia 2. In de ruimte die ontworpen is door de architecte Gea Aulenti, worden voorstellingen, tentoonstellingen, lichtshows en filmvoorstellingen gehouden.

Albergo Diurno Venezia
Onder Piazza Oberdan ligt de Albergo Diurno Venezia. Dit "daghotel", dat dateert uit 1926 is één van de mooist bewaard gebleven bouwwerken in Jugendstil van Milaan. Bewoners van Milaan konden in die periode een dagje naar deze ondergrondse plek gaan om te relaxen. Er was een zwemcomplex, sauna's, kleedruimtes maar je kon er ook een uitgebreide massage, manicure of pedicure ondergaan. Mocht je nog zaken willen doen, dan was er een secretaresse en een postkantoor aanwezig. Helaas is deze prachtige unieke plek (nog) niet te bezoeken omdat er druk gerestaureerd wordt.

Milaan_albergo

Verder ligt ook de Villa Reale met zijn tuinen in de wijk Porta Venezia. De Villa, waar ooit niemand minder dan Napoleon woonde, is tegenwoordig de thuisbasis van de Galleria d'Arte Moderna, GAM. Vooral de tuinen zijn een bezoekje waard met zijn waterstromen en watervalletjes.

Corso Buenos Aires
Tot slot de Corso Buenos Aires, een eldorado voor de "shop"-liefhebber! Maar liefst meer dan anderhalve kilometer winkelgenot lopend van Porta Venezia tot Piazzale Loreto. Alle grote winkelketens zijn er vertegenwoordigd en het is er veel minder druk dan in bijvoorbeeld de Corso Vittorio Emanuele of de Via Torino in het centrum. Ook de inwendige mens komt in deze straat niets te kort. Misschien moet je voor een echt leuk restaurantje even een zijstraatje induiken maar ze zijn in ieder geval ruimschoots aanwezig.

De wijk Porta Venezia is gemakkelijk te bereiken met de Rode Metro 1, uitstappen bij de haltes Lima, Palestro of Porta Venezia.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan