milaan-duomomilaan-arce-pacemilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaandom-milaanmilaan-piazza-duomo

Navigli - gezellige grachten in Milaan

Reserveer tijdens je weekend Milaan zeker ook een middag en avond voor de Navigli, de 'grachten' die door de gelijknamige wijk in Milaan lopen en waarlangs je de leukste winkels, ateliers, cafeetjes en restaurants vindt.

Tot de negentiende eeuw was dit de havenwijk van Milaan, ooit liepen hier vijf kanalen. Het graven van het Naviglio Grande begon in de twaalfde eeuw. Daarna volgden het Naviglio Pavese, het Naviglio Bereguardo, het Naviglio Martesana en het Naviglio Paderno. In de vijftiende eeuw verbeterde Lodovico il Moro het kanalenstelsel, met hulp van Leonardo da Vinci. De boten brachten vooral kolen en zout naar de stad, maar over het Naviglio Grande is bijvoorbeeld ook het marmer vervoerd dat nodig was voor de bouw van de Duomo.

Milaan_navigli-milano

De kanalen hadden een totale lengte van 150 kilometer. In de jaren dertig werden de kanalen deels gedempt, en in 1979 hield de scheepvaart op de Navigli op te bestaan. En dat terwijl Milaan dankzij deze Navigli in 1953 nog de derde havenstad van Italië was!

Milaan_Navigli-di-MilanoGezellig
Nu zijn er nog twee kanalen over in Milaan: Naviglio Grande en Naviglio Pavese. Dankzij het ontbreken van grote scheepvaart hebben de vroegere kanalen nu meer weg van sfeervolle grachten. Navigli is tegenwoordig een gezellig stukje Milaan met veel restaurants, barretjes, bijzondere winkels en werkplaatsen waar ambachtslieden het mooiste handwerk maken. Probeer tijdens een wandeling door de wijk eens een blik te werpen in de vele binnentuintjes, die verrassend middeleeuws aandoen. 

Wanneer je via de Via Casale richting het Naviglio Grande loopt en langs het Naviglio naar rechts gaat, vind je op nummer 66 het Centro dell’Incisione. In de vervallen huisjes rondom de middeleeuws aandoende binnenplaats geven kunstenaars en ambachtslieden demonstraties en workshops. Wanneer het weer het enigszins toelaat wordt er buiten gewerkt en kunnen toeschouwers meekijken.

Milaan_Navigli-di-Milano

Wanneer je langs deze kant van het Naviglio Grande terugloopt in de richting van het centrum, kom je onder andere langs de Santa Maria delle Grazie al Naviglio, die direct uitkijkt op het kanaal. Verderop vind je de Vicolo dei Lavandai, het ‘Steegje van de Wasvrouwen’, dat in de vijftiende eeuw dienst deed als een wasstraat. De oude 'huisjes' met houten daken waar de vrouwen de gewassen kleding en linnengoed op konden hangen, zijn redelijk goed bewaard gebleven. In de schattige kleine huizen aan dit nauwe straatje wonen nu vooral kunstenaars. Er worden regelmatig exposities gehouden.

Milaan_Navigli-di-Milano

Antiekmarkt en bloemenmarkt
Elke laatste zondag van de maand (behalve in de maanden juli en augustus) staan er kraampjes vol antiek langs het Naviglio Grande. Er komen zo’n vierhonderd antiekhandelaren hun schatten uitstallen, van boeken en sieraden tot speelgoed en oude radio’s, van meubels en servies tot prenten en kleding. Ook de kunstgaleries, ateliers, werkplaatsen en winkels zijn op de laatste zondag van de maand geopend, zodat het Naviglio Grande bruist van leven.

Feest bij de Navigli
Op 2 juni wordt er langs de kanalen La Festa della Republicca gevierd. Ongeveer 150 kraampjes toveren het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese om tot één grote markt, met naast kramen vol antiek ook bloemen, kleding, delicatessen, huisgerei, speelgoed, kunst en souvenirs.

In april worden de kades van het Naviglio Grande omgetoverd tot één grote bloemenzee. Zo’n 200 bloemen- en plantenkwekers uit heel Italië showen een keur aan bloemen en planten, kruiden en zaden waarmee je je eigen tuin of balkon kunt opvrolijken.

Vooral ’s avonds komt de wijk tot leven, en maken de Milanezen zich op voor gezellige etentjes of een avondje aan de bar. Drink hier een aperitivo en geniet van de uitgebreide selectie hapjes! 

Milaan_navigli-milano

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan