milaan-parco-sempionemilaan-duomocastello-sforzesco-milaandom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomo

Culinaire tour door Milaan

Hoewel Milaan het mekka is voor mode- en designliefhebbers, is het natuurlijk ook een op en top Italiaanse stad. Dat betekent dat je er ook heerlijk kunt eten. Vaak gaan die twee hand in hand, met fashionable culi-adressen. Milaan-Nu maakte een hippe culinaire route door de stad, waarbij je onderweg proeft van de lekkerste adressen in de stad!

Caffè Trussardi
De eerste cappuccino van de dag drink je bij Caffè Trussardi (Piazza della Scala 5). Je waant je hier bijna een van de snelle zakenlui of hippe modellen, maar in plaats van een hectische werkdag wacht je een dag lang genieten van culinaire hoogstandjes. 

Milaan_wandeling-rinascenteFood shoppen bij La Rinascente 
Voor je echter geniet van een tweede proeverij, is het eerst tijd om culinair te shoppen. Dat kan buitengewoon goed op de food-afdeling van La Rinascente, het grote warenhuis net naast de Duomo en de Galleria Vittorio Emanuele. Deze afdeling, op de zevende verdieping, is een walhalla voor iedereen die graag lekker eet en uitgebreid kookt. Je vindt er allerlei delicatessen, vaak in mooie verpakkingen, maar ook keukenartikelen en –gadgets. Als we je vertellen dat ze er alleen al meer dan 20 soorten zout verkopen, weet je dat je dit niet mag missen tijdens je weekendje Milaan.

Milaan_wandeling-Larte-MilanoKoffie en chocolade bij Larte 
Larte (aan de Via Manzoni 5) opende in oktober 2013 de deuren en biedt een keur aan producten van beroemde Italiaanse designers, ook op culinair gebied. Zo vind je er veel klassiekers van Alessi, maar ook chocolade van Baratti & Milano en koffie van illy. Tijdens deze wandeling kom je er voor een snelle espresso, werp je een blik op alle moois wat er te koop is en neem je een doosje chocolaatjes mee als souvenir. Je kunt hier zeker terugkomen om langer te genieten van alle moois en lekkers, bijvoorbeeld om langer in de galerie rond te kijken of te eten in het restaurant. 

Armani
Even verderop (Via Manzoni 31) moet je zeker ook even binnenwippen (of binnenkijken) bij de winkel van Armani en bij Nobu, het restaurant van Armani. We gaan hier niet lunchen, de keuken is hier namelijk geïnspireerd op de Japanse keuken en wij kiezen voor écht Italiaans, maar het is wel een hotspot die je even gezien moet hebben.

Pizza van Princi
Het is nog even lopen naar ons lunchadres, maar dan heb je ook echt meer dan genoeg trek voor een van de pizza’s van Princi (Piazza 25 Aprile V). Ze maken de pizza hier op traditioneel Napolitaanse wijze, dus dat betekent verser dan vers en belegd met pure ingrediënten, zoals echte buffelmozzarella en Napolitaanse worst. Ze hebben ook allerlei andere broodspecialiteiten, maar ook salades en pasta’s. Mocht je overigens een keer trek hebben na een avondje opera of dansen, deze vestiging van Princi (er zijn er meer in de stad) is 24 uur per dag open. 

Milaan_wandeling-princi-pizza

Uitgebreid lunchen bij Pisacco
Wil je liever uitgebreid lunchen? Ga dan naar Pisacco (Via Solferino 47). Deze hotspot is geopend door een groep vrienden die dol zijn op kunst en design (de naam Pisacco is een knipoog naar die van Picasso). Kunst komt dan ook op tal van plekken terug in het restaurant, niet in het minst op je bord. Chef-kok Andrea Berton weet je telkens opnieuw te verrassen. 

Parco Sempione
Je kunt je pizza van Princi overigens ook meenemen naar het Parco Sempione, voor een Milanese picknick en een siësta toe. Het is er heerlijk toeven, met genoeg schaduw voor warme zomerdagen. 

Milaan_wandeling-triennale-museumTriennale Design Museum
In het Parco Sempione vind je ook het Triennale Design Museum, met steeds wisselende exposities die meestal meer dan de moeite waard zijn. Daarnaast biedt het museum onderdak aan een vaste collectie met tal van Italiaanse design-klassiekers, zoals de Olivetti typemachines en de wereldberoemde Fiat 500. Na het bewonderen van de collectie is het tijd voor een ander Italiaans hoogtepuntje: een caffè bij het bijbehorende Design Caffè Triennale. Een opkikkertje voor het laatste deel van onze route. 

Aperitivo bij de Navigli 
We verplaatsen ons voor een aperitivo naar de Navigli, de hippe wijk met de 'grachten', waar het vooral 's avonds tot leven komt. De Navigli, de oude grachten van Milaan, bruisen van het einde van de middag tot diep in de nacht van het leven. Hier vind je de gezelligste cafés, restaurants en cocktailbars, hier ontmoet je hippe Milanezen en creatieve buurtbewoners, stijlvolle modellen en – niet onbelangrijk – goede cocktailshakers!

De redactie van Milaan-Nu tipt vijf places to be in de wijk Navigli:
*Rita
Dit adresje zit een beetje verborgen in een achterafsteegje en is niet heel groot. Je vindt er echter een brede selectie drankjes die door barman Edo tot smaakvolle combinaties worden omgetoverd. Hij vraagt meestal niet wat wil je drinken, maar hoe je je voelt en weet op basis daarvan elke keer weer een perfecte cocktail samen te stellen. Voor een lekker gerecht voor erbij kun je blind vertrouwen op chef Luke. Een gouden duo!

Rita
Via Angelo Fumagalli 1, Milaan

Milaan_spritz-navigli*Spritz
Als je je bar naar een van de beroemdste aperitivi in Italië noemt, dan moet het er wel goed toeven zijn. Bij Spritz is echter niet alleen de Aperol Spritz goed, maar vooral ook het buffet vol hapjes waarvan je bij je Spritz kunt genieten.

Spritz
Ripa di Porta Ticinese 9, Milaan

*Rebelot
Hier proef je misschien wel de beste cocktails van Milaan, met niet alleen aandacht voor de smaak maar ook voor de geur! Zo krijg je hier een gin tonic die ruikt naar de zee, waardoor je je heerlijk aan een tropisch strand waant.

Rebelot
Ripa di Porta Ticinese 55, Milaan

*Bar Manhattan
Hoewel deze bar is vernoemd naar een deel van New York, is de aperitivo hier heel Italiaans, met verschillende cocktails en heerlijke hapjes. De kwaliteit van het eten is hier echt hoger dan gemiddeld.

Bar Manhattan
Ripa di Porta Ticinese 13, Milaan

Milaan_slice-cafe-navigli

*Slice Cafè
Hier zou de aperitivo-traditie uitgevonden kunnen zijn! Deze klassieker is beroemd in heel Milaan en trekt een fijne mix van locals en toeristen. Dankzij de foto’s aan de muur krijg je een mooi beeld van hoe de wijk Navigli er vroeger uitzag, maar je aandacht zal vooral uitgaan naar het uitgebreide aperitivo-buffet. Er staan er ook pizza’s en pasta’s op de kaart, mocht je na al die lekkernijen nog trek hebben.

Slice Cafè
Via Cardinale Ascanio Sforza 9, Milaan

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.