milaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-duomodom-milaanmilaan-arce-pace

Expo 2015, wereldtentoonstelling in Milaan

Van 1 mei tot 31 oktober 2015 vond in Milaan de wereldtentoonstelling Expo 2015 plaats. Het thema van Expo 2015 was 'Nutrire il Pianeta, Energia per la Vita' (Voedsel voor de planeet, energie voor het leven), oftewel hoe kan de mensheid de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van voedsel blijven voorzien. Aan EXPO 2015 deden 145 landen mee en er kwamen meer dan 21 miljoen bezoekers.

De Expo 2015 in Milaan was de 34e universele wereldtentoonstelling. De vorige in 2010 in Shanghai was met meer dan 70 miljoen bezoekers de succesvolste wereldtentoonstelling ooit. Het terrein van Expo 2015 lag in het noordwesten van Milaan, in de gemeentes Rho en Pero, naast de nieuwe beurs van Milaan.

Milaan_expo-2015_logo

Milaan_expo-tickets-metroHoe kom je er?
Het terrein was gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er was een halte van de hogesnelheidsspoorweg (halte Rho-Pero). ook vanaf de drie belangrijkste luchthavens bij Milaan, Linate, Malpensa en Orio al Serio, waren er directe verbindigen met het Expo-terrein.

Binnen Milaan kon je voor € 2,50 een speciaal kaartje kopen waarmee je met bus en metro bij het Expo-terrein kon komen (5 euro retour). Met de metro nam men de rode lijn (M1), die rijdt tot het station Rho Fiera, vlak bij de ingang van het terrein. Met de auto was de Expo ook eenvoudig te bereiken door de borden 'Expo 2015' te volgen.

Thema
Het thema van de wereldtentoonstelling, 'Voedsel voor de planeet, energie voor het leven', draaide om voeding en voedsel en alles wat daarmee samenhangt: technologie, innovatie, cultuur, tradities en creativiteit en hoe deze elementen zich verhouden tot eten en diëten. Met als focus het recht op gezond, veilig en voldoende voedsel voor alle wereldbewoners.

Milaan_expo-2015

Met 145 deelnemende landen kon je op de Expo de meest uiteenlopende gerechten van over de hele wereld proeven. Naast eten was er veel aandacht voor nieuwe technologieën op gebied van landbouw en voedselverwerking, uiteraard allemaal met respect voor het milieu. Verder waren er tentoonstellingen, optredens, congressen, voorstellingen, creatieve workshops en nog veel meer.

Milaan_expo-2015-nederlandHet terrein van de Expo 2015 was ruim 1,5 kilometer lang en besloeg ruim een miljoen vierkante meter boordevol schitterende paviljoens over voedsel, landbouw, technologie en cultuur. Nederland en België hadden ook een eigen paviljoen. Verder waren er veel organisaties aanwezig, zowel hulpverleners als bedrijven met een winstoogmerk. Voor kinderen was er het kinderspeelpark Children's Park, waar zij van alles konden leren over de diverse thema's van Expo 2015. Ook bij diverse paviljoens waren er leuke attracties en activiteiten voor kinderen.

Supermarkt van de toekomst
Op de Expo in Milaan kon je ook een supermarkt van de toekomst bezoeken. Je ziag in deze supermarkt geen hoge verticale rekken, maar lage rekken zoals op een markt. Boven elk rek hingen spiegelende schermen. Wanneer je vervolgens met je hand een van de producten aanwees, kreeg je automatisch op die schermen extra informatie over het product te zien. Denk dan aan de ingrediënten, de herkomst of de voedingswaarde en zelfs de ecologische voetafdruk.

De supermarkt werkte uitgebreid met big data. Continu werden de aankoopintenties (produkt aanwijzen of pakken) vergeleken met de eigenlijke aankopen. Via analyse trachtte men te achterhalen waarom een consument een product uiteindelijk wel of niet kocht. In de winkel was er ook plaats voor robotica. Robotarmen pakten bijvoorbeeld appels uit een rek en plaatsten het in een bakje voor de klant. Het afrekenen bij de kassa verliep volledig geautomatiseerd.

Milaan
In het centrum van Milaan werd gedurende de Expo 2015 ook van alles georganiseerd.

Wanneer
Van 1 mei tot 31 oktober 2015, elke dag van 10.00 uur tot 23.00 uur.  TIP: probeer om op een doordeweekse dag te gaan. Op zaterdag en zondag is het druk met Italiaanse gezinnen en kunnen de wacchttijden bij sommige paviljoens oplopen tot anderhalf à twee uur...

Entree
De prijs voor een kaartje varieert. Een ticket voor 1 dag kostte 39 euro per volwassen persoon, voor twee dagen was het 67 euro. Voor kinderen en senioren golden speciale tarieven. Ook waren er ‘familietickets’ te krijgen.

Milaan_expo-milaan-2015

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan