milaan-arce-pacemilaan-duomodom-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaan

Abdij Morimondo

Abdij Morimondo is één van de zeven abdijen die onderdeel zijn van de Strada delle Abbazie, de abdijenroute van Lombardije. De abdij ligt in het Parco del Ticino, vlakbij de rivier de Ticino, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Milaan. Om de abdij te bezoeken moet je wel over een auto beschikken, want de Abbazia di Morimondo is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. De route naar Morimondo voert door een prachtig agrarisch gebied, maak van de gelegenheid gebruik om eens te gaan eten in een van de streektrattoria's die langs de route liggen.

Milaan_morimondo-abdij

Het verleden
De abdij van Morimondo werd gesticht in 1136 met de komst van een groep monniken afkomstig uit Morimond in Frankrijk. In 1182 werd een start gemaakt met de bouw van de abdij die in 1296 werd afgerond. Oorlogen en ruzies tussen het nabij gelegen Pavia en Milaan waren de reden dat de bouw meer dan honderd jaar heeft geduurd. Veelvuldige plunderingen legden de bouw stil omdat de abdij precies tussen Pavia en Milaan in ligt.

Tot het hoogtepunt van de bloeiperiode van de abdij kwam het in de 13e en 14e eeuw toen de monniken, naast gebed en meditatie, zich richtten op het kopiëren van teksten en landbouwactiviteiten. Ook zij, net als de orde van de Frati Umiliati (nederigen) in de abdij van Mirasole, hielden zich bezig met het bewerken en irrigeren van het land rondom de abdij.

Milaan_toegangspoort-morimondo

Het bouwwerk zelf
Wanneer je Morimondo nadert zie je niet direct dat er een grote abdij ligt, wanneer je echter de toegangspoort doorloopt overvalt de grootsheid van het complex je. De voorgevel van de kerk is volkomen geometrisch en symmetrisch, een kenmerk van de typische cisterciënzer bouwstijl waarin de kerk is gebouwd. Morimondo onderscheidt zich hierin van de andere abdijen die in dezelfde periode in deze streek gebouwd zijn. In deze bouwstijl wordt ook veel meer gebruik gemaakt van rechthoekige vormen, wat duidelijk zichtbaar is aan de voorgevel.

Milaan_morimondo

De overspanningen in de kerk zijn gemaakt in een puntige boogvorm en binnenin is de kerk niet voorzien van stucwerk. De kerk is groter en majestueuzer dan zijn soortgenoten omdat het middenschip uit wel acht overspanningen bestaat, allen in mattoni a vista, bakstenen in het zicht. Aan het interieur van de kerk is eigenlijk door de eeuwen heen weinig veranderd en zoals jij het nu ziet, zo zagen de monniken het eeuwen geleden ook.

Milaan_morimondo

Een andere bijzonderheid aan Morimondo is dat het klooster uit meerdere verdiepingen bestaat. Nu nog steeds zijn alle ruimtes vrijwel onveranderd gebleven en zijn de verschillende functies nog steeds goed herkenbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld een Kapittelzaal (bijeenkomstruimte van de monniken) en een eetzaal met een keuken. Vanuit het parkje rondom de abdij heb je een schitterend uitzicht over de agrarische velden en het Parco del Ticino. 

Milaan_parco_del_Ticino

Het interieur van de kerk is vrij sober. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is zonder meer het prachtig bewaard gebleven houten koor uit 1522. Wanneer je de kerk binnenkomt zie je rechts een originele wijwaterschaal uit de 13e/14e eeuw en eveneens rechts een houten crucifix uit de tweede helft van de 15e eeuw.

Morimondo tegenwoordig
De abdij Morimondo is tegenwoordig nog steeds een abdij en een centrum van spiritualiteit en bezinning. In 1993 werd de Fondazione Abbatia Sancte Marie de Morimundo opgericht en er worden tegenwoordig allerlei spirituele bijeenkomsten georganiseerd. Het is ook mogelijk concerten bij te wonen, cursussen te volgen en rondleidingen te krijgen, maar steeds met het doel voor ogen dat de monniken in 1136 ook hadden. Een ontmoetingsplaats tussen God en de mens.

Informatie Abbazia di Morimondo

Adres:
Abbazia di Morimondo
Piazza Municipio 6
20081 Morimondo (MI)

Openbaar vervoer:
Lastig bereikbaar met het openbaar vervoer

Met de auto:
Komende van de snelweg:
Milaan-Turijn A4: afslag Marcallo Mesero (ex Boffalora)
Milaan-Genua A7: afslag Bereguardo
Westelijke rondweg om Milaan A50: afslag Lorenteggio
Hierna kun je de bruine bordjes "Abbazia di Morimondo" volgen.

Milaan_morimondo_abdij

Openingstijden:
Gedurende de winter (oktober t/m maart) is het complex te bezoeken:
Ma. t/m vr. van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 16.00 uur.
Za. van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 17.00 uur.
Zo. en feestdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 18.00 uur.

Gedurende de zomer (april t/m september) is het complex te bezoeken:
Ma. t/m vr. van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 18.00 uur.
Za. van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 19.00 uur.
Zo. en feestdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 19.00 uur.

Rondleidingen:
Voor rondleidingen kun je terecht op zaterdag om 15.30 uur en op zondag vanaf 15.30 uur en dan afhankelijk van het aantal belangstellenden en seizoen, ieder uur. De toegangsprijs is onbekend.
Groepen moeten van tevoren reserveren via de website van de abdij.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.