milaan-parco-sempionemilaan-duomomilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomodom-milaan

Abbazia di Mirasole

De Abbazia di Mirasole ligt vlakbij de drukke rondweg om Milaan in de gemeente Opera, ten zuiden van de metropool. Evenals de Abbazia di Chiaravalle is deze abdij duidelijk herkenbaar aan de rode baksteentjes waarin het gebouw is opgetrokken. De abdij werd rond de eeuwwisseling van de 12e en 13e eeuw opgericht door de Frati Umiliati.

Frati Umiliati 
De Frati Umiliati ofwel de orde van de Umiliati (nederigen) werd in 1201 door Paus Innocenzo III officieel erkend als orde binnen de katholieke kerk. De orde van de Umiliati bestond uit leken, gelovigen die geen functie binnen de kerk bekleden. Deze orde verspreidde zich overal in de regio Lombardije, waar Milaan de hoofdstad van was en stichtten op veel plaatsen kloosters, zoals in dit geval de Abbazia di Mirasole.

Milaan_chiostro-mirasole

De gelovigen werkten hard en waren van zeer groot belang voor de landbouw in de omgeving. Ze bewerkten het land en werden daarin bijgestaan door zogenaamde "terziëren", een derde orde die bestond uit leken en ook deel uitmaakten van de orde van de Umiliati maar in hun eigen huizen woonden en niet in de abdij.

Even terug in de tijd
Na het uitbreken van de zwarte pest halverwege de 14e eeuw en dus het teruglopen van het bevolkingsaantal buiten de grote stad, waren er geen "terziëren" meer die het land konden bewerken. De orde besloot, zoals toen heel gewoon was, het omliggende land te verhuren aan burgers en zodoende tevens een deel van de opbrengst op te eisen. Hiermee kon de abdijkas gespekt worden en de orde kon blijven bestaan.

Uiteindelijk maakte Paus Pio V in 1571 een einde aan de orde van de Umiliati wegens wangedrag en werd de abdij eigendom van het Collegio Elvetico in Milaan. Het gebouw ging dienst doen als opleidingsinstituut voor de Zwitserse katholieke kerk en zo kwam een eind aan haar functie als abdij.

Milaan_Abbazia-Mirasole_chiostro

In de hierop volgende periode (vanaf 1797) volgde een tijd waarin de abdij eigendom was van het Ospedale Maggiore van Milaan. Napoleon had het Collegio Elvetico opgeheven en schonk de abdij als dankbetuiging voor de zorg aan de zieke en gewonde Franse soldaten aan het Ospedale Maggiore. Alle gebouwen en bijgebouwen werden aan boerengezinnen verhuurd en alleen de kerk had nog een religieuze functie.

Tot 1950 woonden in de abdij slechts boerenfamilie's die hun woningen van het Ospedale Maggiore huurden. Vanaf 1930 tot 1980 vonden er restauratiewerkzaamheden plaats in de Abbazia di Mirasole dankzij de inzet van een aantal van haar bewonderaars.

Milaan_abbazia-mirasole

De abdij tegenwoordig
De abdij is nog steeds in het bezit van het Ospedale Maggiore van Milaan maar de kunst was een bewoner of gebruiker van het complex te vinden die er een zinnige en rendabele invulling aan kon geven. Deze gebruiker hebben ze in 2016 gevonden in de Fondazione Progetto Arca en het Progetto Mirasole Impresa Sociale.

Deze twee stichtingen hebben als doelstelling mensen te verbinden en te verbroederen met als uitgangspunt de spiritualiteit. Op deze manier heeft het klooster toch zijn spirituele functie behouden en het is tot nut van de gemeenschap. Zo wordt er onder andere tijdelijk onderdak geboden aan zwakkere groepen uit de samenleving, er worden maaltijden aangeboden maar er worden ook cursussen gegeven om jongeren nieuwe kansen te geven voor de toekomst.

In de voormalige eetzaal in de kloostergang van het klooster is een permanente expositie ingericht die de geschiedenis van het klooster belicht. Je kunt er relikwieën zien van onder andere Sant'Ambrogio, Santa Lucia en San Carlo Borromeo. De toegang is gratis.  Producten die gemaakt in Abbazia Mirasole, maar soms ook in andere abdijen, kunnen gekocht worden in de Bottega Solidale.

Milaan_abbazia-Mirasole_abdij

Hoogtepunten in het klooster 
Wanneer je het klooster nadert, is het eerste dat je opvalt de rode baksteen waarin het gebouwd is. Toch is het grote verschil met bijvoorbeeld het Abbazia di Chiaravalle, de wit-gestucte binnenmuren en kloostergang. Het complex is veel wijdser en ruimer van opzet en oogt veel lichter.

Het kerkje
Als je het klooster binnengaat, zie je aan je rechterhand het kloosterkerkje. Het kerkje stond er al toen de orde van de Umiliati het klooster stichtten. Men weet niet precies uit welke tijd het kerkje dateert en de Umiliati noemden het kerkje "het primitieve kerkje". Later is het kerkje vergroot maar de vorm is altijd hetzelfde gebleven. De eenvoudige klokkentoren staat los van de kerk.

Milaan_mirasole-fresco

De fresco's
In de absis zijn een aantal prachtige fresco's te zien die gemaakt zijn tussen 1460 en 1470 door onbekende Lombardische kunstenaars. Een aantal apostelen staan bij het lege graf van de Maagd Maria en zien haar opstijgen naar de hemel.

De kloostergang
In de tweede helft van de 15e eeuw werd de kloostergang gebouwd en gaf het klooster zijn huidige vorm. De kloostergang is volledig gesloten en biedt toegang tot de eetzaal, de grote zaal, de bibliotheek en de apotheek. Het is erg leuk een kijkje te nemen in deze kloostergang en gewoon een van de ruimtes binnen te stappen. Iedereen is even vriendelijk en zal je graag uitleg geven over hun werkzaamheden.

Abbazia di Mirasole
Strada Consortile del Mirasole 7, Opera, Milaan

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer:
Bereikbaar met de gele metrolijn 3 richting San Donato. Uitstappen halte Rogoredo. Vanaf metrohalte Rogoredo is het noodzakelijk een shuttlebus te nemen of een taxi. Het is ook mogelijk vanaf het Centraal Station van Milaan de trein naar station Rogoredo te nemen. Met de auto:
Wanneer je op de rondweg bent, richting Bologna aanhouden en afslag 8 (Val Tidone/Abbazia Mirasole) nemen. Dan de bruine bordjes volgen naar de abdij.

Openingstijden 
Van dinsdag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 18.00 uur.
Zaterdag en zondag van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 18.00 uur.
Maandags is de abdij gesloten.

Rondleidingen
Van dinsdag t/m vrijdag (van tevoren reserveren) voor 5 euro, of je kunt een audiogids huren voor 4 euro (zonder reservering). Zaterdag en zondag kun je een audiogids huren voor 4 euro per persoon (zonder reservering).

Milaan_mirasole-abbazia

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan