milaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionemilaan-duomomilaan-arce-pacedom-milaancastello-sforzesco-milaan

Enoteca Cotti

Midden in de kunstenaarswijk Brera, in de Via Solferino 42 ligt Enacoteca Cotti. Deze gespecialiseerde wijn- en drankenhandel bestaat al sinds beginjaren 1900, maar sinds 1952 is het een waar instituut in Milaan. Je vindt er meer dan 3.000 verschillende etiketten van de meest gerenommeerde wijnhuizen. Naast de enorme sortering aan wijnen, kun je ook nog keuze maken uit een uitgebreide collectie grappa's, cognacs en andere gedistilleerde dranken. Deze enacoteca is voor de liefhebber van een lekker glas wijn een aanrader, ga zeker eens kijken!

Milaan_spec-Enoteca-Cotti.jpgVoor en na 1952
Aan het begin van de 20e eeuw bevond zich in het pand aan de Via Solferino in Milaan al een wijnhandel met een enorme collectie wijnen. In deze tijd was er nog weinig belangstelling in Italië voor kwaliteitswijnen en was kwantitatief produceren belangrijker dan kwalitatief produceren. Met de "wijnrevolutie" halverwege 1900 kwam hierin verandering en toen Luigi Cotti in 1952, samen met zijn vrouw, de zaak overnam, was het instituut Cotti een feit.

Cotti benaderde de verkoop van wijnen met een heel andere filosofie. Luigi, afstammeling uit een geslacht van vier generaties sommeliers, had een enorme liefde en passie voor het product en ging zich vooral richten op de verkoop van kwaliteitswijnen. Hij reisde het hele land af en bezocht kleine wijnproducenten, stootte de grote wijnproducenten af en nam met niet minder genoegen dan met het beste.

De collectie
De collectie in zijn enacoteca groeide en tegenwoordig voert hij meer dan 3.000 etiketten waaronder 30 onder zijn eigen naam. Hij beschikt over een collectie van meer dan 1.000 cru's en je vindt er flessen die ware "collectors items" zijn en onvindbaar in de rest van de wereld. Als voorbeeld geven we je wat namen van wereldberoemde producenten die de wijnliefhebber hier kan vinden; Bellavista, Cabanon, Le Fracce, Costaripa, Vietti, Contratto en Scarpa.

Naast wijnen heeft Cotti ook een indrukwekkende collectie andere dranken zoals bijvoorbeeld 700 Grappa's, meer dan 300 Whisky's en 180 soorten Rum. Ook aan het assortiment "bubbels" heeft hij uitgebreid aandacht besteed. Wat te denken van de champagne Henriot, uitsluitend verkrijgbaar in Milaan bij Enacoteca Cotti en de rijke collectie Prosecco's Valdobbiadene. Verder is er een afdeling "Gastronomie", waar je allerlei Italiaanse, maar ook buitenlandse streekproducten en specialiteiten vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten met truffel, kaviaar, olijfolie, balsamico's en kazen.

Tot slot het pand
In het pand aan de Via Solferino zijn vijf ontvangstzalen, sfeervol ingericht in Liberty stijl. Langs de wanden staan hoge toonkasten waarin de enorme collectie wijnen en andere dranken staat uitgestald. Dranken die wat gevoeliger zijn voor temperatuursschommelingen hebben een plek gevonden in de kelder die maar liefst 500 m2 groot is. De hoge gewelfde kelder is gemaakt van rode baksteen en de muren zijn 1,2 meter dik. Door de dikte van de muren heerst er in deze kelders een contstante temperatuur van tussen de 14 en 18 graden celsius gedurende het gehele jaar. Dus jas aan in de zomer! Niet alleen de wijnliefhebber kijkt zijn ogen uit in deze rijkgesorteerde enacoteca. Dus mocht je in de buurt zijn, laat deze kans dus niet aan je voorbij gaan om deze bijzondere tempel van "enagastronomia" te gaan bekijken.

Enacoteca Cotti
via Solferino 42, Milaan

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan