www.milaan-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
castello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomo

De klassieke panettone

Vanaf de maand oktober zie je ze in heel Italië verschijnen in de winkels; de panettone. Dit van oorsprong Milanese kerstgebak is verpakt in grote dozen met kleurige strikken. De meer traditionele exemplaren zijn vaak fraai verpakt in prachtig papier met een lint erom heen. Traditiegetrouw geven Italianen elkaar een panettone met een fles Spumante als kerstgeschenk.

Milaan_panettone Wat is een panettone? 
De traditionele panettone is een hoge luchtige cake met een volle smaak en gevuld met sukaden en rozijnen. Rond de kerst wordt de panettone als ontbijt of als nagerecht gegeten. Het zelf maken van een panettone is een zeer tijdrovende klus en zeer bewerkelijk maar in heel Milaan zijn nog bakkers te vinden die de panettone volgens het traditionele recept bakken.

Een echte goede panettone smelt op de tong en is absoluut niet droog.  In de grote supermarkten vind je wel vijftig soorten panettone. Uiteraard de traditionele maar tegenwoordig zie je ook steeds meer andere soorten verschijnen. Panettone met allerlei vullingen als chocolade -of citroencrème, met allerlei toppings of juist panettone zonder de bekende sukaden en rozijnen.

De naam panettone
Al eeuwenlang is de panettone het traditionele kerstgebak uit Milaan en heeft al vele jaren geleden ook andere delen van de laars veroverd. Waar de naam "panettone" vandaan komt is nog altijd een beetje de vraag. Komt het van "pan di Toni" of is het gewoon de vertaling van "groot brood", wat het letterlijk betekent.

Feit is in ieder geval dat het recept dateert uit de tijd van Ludovico Il Moro, toenmalig vorst van Milaan. Rond de 15e eeuw zou tijdens een banket het hele nagerecht mislukt zijn en de kok dreigde de laan uit te vliegen. Het hulpje van de kok, Toni, hevig verliefd op de dochter van de kok, wilde de kok uit de brand helpen en indruk op hem maken. Hij heeft toen het nagerecht dat hij gemaakt had voor het keukenpersoneel aan de kok aangeboden en deze heeft het aan de gasten van Ludovico gepresenteerd. Dit was een hoog luchtig brood met sukaden en rozijnen en dat viel geweldig in de smaak bij Ludovico en zijn gasten. De kok was Toni ontzettend dankbaar en als dank mocht Toni de dochter van de kok trouwen en ze leefden nog lang en gelukkig. Dit is één van de versies...

De lekkerste...
Hoe het ook zij, ben je rond deze tijd in Milaan, neem dan eens een lekkere panettone mee want er is voor ieder wat wils! De lekkerste ambachtelijke panettone's zijn verkrijgbaar bij Pasticceria Martesana Milano cagliero (Via Giovanni Cagliero 14), Gattullo Pasticceria (Piazzale di Porta Lodovica 2) en Pasticceria Cova (Via Monte Napoleone 8).

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.