milaan-duomomilaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaandom-milaanmilaan-arce-pace

Recept Mondeghili - Milanese gehaktballetjes

Ieder restaurant in Milaan dat de bekende 'Cotoletta alla milanese" op de kaart heeft staan, heeft ongetwijfeld ook de veel minder bekende 'Mondeghili op de kaart staan. Deze Milanese gehaktballetjes, die ook vaak als streetfood verkocht worden, moet je een keer geprobeerd hebben. Ze zijn boterzacht en heerlijk van smaak. Ze zijn het lekkerste als ze vers en krokant gefrituurd zijn.

Overal in Italië heten gehaktballetjes polpette maar hoe komt het nu dat deze iets plattere variant in Milaan Mondeghili heten? Dit heeft alles te maken met de periode van Spaanse overheersing in Milaan die duurde van 1535 tot 1706. De Spanjaarden brachten de albondigas, Spaanse gehaktballetjes, naar Milaan. Het Spaanse woord is weer afgeleid van het Arabische woord "Al-Bunduc". De Arabieren leerden de Spanjaarden namelijk hoe ze restjes vlees konden verwerken en frituren. Het woord Mondeghili heeft dus in feite een Arabische achtergrond. In het oorspronkelijke recept gebruikten de Milanezen vaak jonge brandnetel in plaats van peterselie omdat dat niet altijd voorhanden was.  

Milaan_Mondeghili

Ingrediënten
500 gram rundergehakt
150 gram Mortadella, of salami
2 eieren
60 gram Grana Padano
90 gram oudbakken brood
50 gram paneermeel
150 ml melk
1 teentje knoflook
bosje peterselie
nootmuskaat
zout en peper
Olie om te frituren

Werkwijze
Laat het brood zonder korst om te beginnen ongeveer een kwartiertje in de melk weken. Meng het gehakt in een ruime schaal met de fijngesneden Mortadella of salami, twee eieren, het uitgeknepen brood en de geraspte Grana. Hak de knoflook en de peterselie heel fijn en voeg ook dit toe aan de vleesmassa. Kneed alles goed door tot het een compacte stevig bal vormt. Mocht de substantie wat te nat zijn, kun je er altijd wat paneermeel aan toe voegen en mocht het te droog zijn kun je rustig een beetje melk toevoegen.

Vorm van het vlees kleine balletjes ter grootte van een flinke pingpong-bal en druk ze dan voorzichtig wat platter. Je hebt nu platte vleeskoekjes die je dan één voor één door de paneermeel rolt. Laat in een diepe koekenpan een flinke laag olie heet worden en frituur de koekjes per vier à vijf tegelijk in de olie tot ze bruin, krokant en gaar zijn. Let er op dat de olie niet te heet wordt want anders worden de balletjes niet gaar van binnen.

Buon apettito!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.