dom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-duomo

De tuin vanVilla Litta

Villa Litta staat niet direct bovenaan het verlanglijstje van toeristen die Milaan bezoeken, maar de villa en haar tuinen zijn absoluut de moeite van een uitstapje waard. Villa Litta ligt iets ten noordwesten van de stad en is redelijk gemakkelijk met het openbaar vervoer en de auto te bereiken. Vooral het Ninfeo, de barokke grot met waterspelen en fonteintjes, is de trekpleister die met name veel Italiaanse toeristen naar de villa trekt. Je zult hier werkelijk versteld staan van de vernuftigheid waarmee ze rond de tweede helft van de 16e eeuw deze "watergrapjes" bedacht hebben.

Milaan_Villa_litta

De Villa
Als je door de poort van het complex de binnenplaats op komt, ligt aan je linkerhand de imposante Villa Visconti Borromeo Litta, kortweg Villa Litta. De villa, die voorheen vooral een agrarische bestemming had, werd rond 1585 door conte Pirro I Visonti Borromeo omgetoverd in een luxe villa waar feesten, bals en ontvangsten werden gegeven. Hij had zich hierbij laten inspireren door de villa's van de De Medici in Toscane, zoals bijvoorbeeld Palazzo Pitti. Net als De Medici bij Palazzo Pitti il Giardino dei Boboli hadden laten ontwerpen, liet hij ook een indrukwekkend tuin ontwerpen bij zijn Villa.

Milaan_villa-litta

Tegenwoordig is in de villa zelf een deel van het gemeentebestuur van Lainate gevestigd en je kunt er een rondleiding krijgen, aansluitend aan je bezoek aan de tuinen en het Ninfeo.

Het Ninfeo
Wanneer je de binnenplaats verlaat, word je overweldigd door de prachtig aangelegde tuinen. Tegenwoordig, sinds 1971, is Villa Litta eigendom van de gemeente Lainate en die doet er alles aan om het complex te restaureren en te onderhouden. De tuin werd in zijn oude glorie hersteld en de waterwerken werden weer†nieuw leven ingeblazen.

Milaan_villa-litta

De tuin wordt in tweeŽn gedeeld door een breed barokachtig bouwwerk dat er uitziet als ťťn grote†rotspartij, met aan weerszijden rijen leeuwenkoppen die water spuwen. Zodra je het bouwwerk, het Ninfeo,†betreedt, beginnen aan alle kanten uit de grond en de muren waterstraaltjes te sproeien. Dit zeer†verrassende maar vooral ook verfrissende effect, wekt erg op de lachspieren van de bezoekers en je†begrijpt met geen mogelijkheid hoe dit kan. De kamers die je in het Ninfeo bezoekt zijn allemaal van boven†te onder bedekt met schitterende mozaieken. De steentjes die gebruikt zijn om deze mozaieken te maken,†zijn allemaal natuurlijk grind, afkomstig uit de rivier de Ticino.

Milaan_villa-litta

Het Ninfeo had niet alleen de functie van "waterspel", maar het was ook een soort privť-museum van de†Conte. In de kamers die je bezoekt had hij namelijk een prachtige verzameling schilderijen en beelden†geŽxposeerd om zijn toenmalige gasten mee te imponeren. Het spreekt voor zich dat je hier niet bang hoeft†te zijn ergens nat gesproeid te worden. Eenmaal buiten, loert weer overal de mogelijkheid een plens water†over je heen te krijgen, maar aangezien het Ninfeo slechts vanaf mei tot en met oktober geopend is, is de†kans dat het heel koud is, erg klein.†Blijft de vraag hoe het werkt? Dit antwoord krijg je wanneer je weer buiten het Ninfeo staat!

Milaan_villa-litta

Het Park
Achter het Ninfeo ligt een prachtige Neptunus-fontein en twee orangerieŽn, waarvan er ťťn gerestaureerd†is. Het park is ongeveer drie hectare groot en is opgesplitst in vier delen. Aan het begin van de†negentiende eeuw is naar de toen geldende mode een Engels "landschapsbos" aangelegd, er is een gedeelte†met kassen waar de latere eigenaar Pompeo Litta orchideeŽn kweekte, maar waar ook bananen en andere†tropische planten stonden. In de negentiende eeuw is er een 800 meter lange en 4 meter brede beukengalerij†aangelegd, bestaande uit meer dan 300 beuken, zodat de dames rustig door het park konden wandelen zonder†last van de zon te hebben.

Milaan_villa-litta-tuin

Het park van Villa Litta geldt als ťťn van de mooiste parken van ItaliŽ en een bezoekje aan het Ninfeo is†zelfs voor de kleinste Milaan-bezoeker een feest.

Bereikbaarheid
Villa Borromeo Visconti Litta
Largo Vittorio Veneto 12, 20020 Lainate

Auto
Gelegen aan de A8 afslag Lainate/Arese

Bus/metro
Vanaf metrohalte Lampugnano (MM1-Rode lijn), de bus naar Lainate en uitstappen bij Piazza Matteotti. Ook†vanaf metrohalte Rho vertrekt er een bus naar Lainate.

Geopend van mei tot en met oktober. Rondleidingen vinden zowel 's avonds als overdag plaats. In het†hoogseizoen zijn er veel frequenter rondleidingen dan buiten het seizoen. Het Ninfeo en de kassen zijn†alleen tijdens een rondleiding te bezichtigen. De toegangsprijs bedraagt 10 euro. Raadpleeg de site voor†de exacte toegangsprijzen en de tijdstippen van de rondleidingen. De website is zeer punctueel.

Milaan_villa-litta

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan