dom-milaanmilaan-duomomilaan-parco-sempionemilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomo

Biblioteca degli Alberi

Sinds oktober 2018 is Milaan een nieuw park rijker. 'Biblioteca degli alberi', zoals het park heet, ligt tussen Piazza Gae Aulenti, Via Melchiore Gioia, op de plaats waar ooit de wijk Isola lag. Het is qua grootte het derde park van Milaan na Parco Sempione en de Giardini Pubblici Indro Montanelli. Het bestrijkt maar liefst 95.000 m2 en is niet omgeven door hekken. Alleen bomen, groen, educatieve leerpaden en wandelwegen. Het is het grootste gebied voetgangersgebied van Milaan en een meesterwerk van landschapsarchitectuur. 

Milaan_biblioteca degli alberi

Wedstrijd
In 2003 ontstond het idee bij de gemeente Milaan om een deel van de oude zone Isola-Varesine, waar nu onder andere de nieuwe wijk Porta Nuova ligt, opnieuw in te richten met een park dat ongeveer 10 hectares zou moeten bestrijken. Het park moest een vernieuwend karakter hebben en tevens de aangrenzende wijken voor voetgangers en fietsers eenvoudig met elkaar verbinden.

Er werd door de gemeente Milaan een internationale wedstrijd uitgeschreven waaraan tal van bekende landschapsarchitecten deelnamen en in 2004 kwam de Nederlandse Petra Blaisse van het architectenbureau Inside Outside als winnaar uit de bus. Samen met haar medewerkers en de bekende tuinarchitect Piet Oudolf maakte ze een ontwerp dat op alle fronten revolutionair genoemd kon worden.

Milaan_biblioteca degli alberi

Met de realisatie van het park kon in 2008 begonnen worden en op 27 oktober 2018 werd het park feestelijk geopend door de burgemeester van Milaan. De kosten van de aanleg van het park bedroegen 14 miljoen euro en jaarlijks zal een bedrag van omstreeks 3 miljoen euro voor het onderhoud gemoeid zijn.

Het park
In het park zijn drie belangrijke elementen opgenomen die als het ware het skelet van het park vormen. Rechte paden die de verbinding vormen met externe verbindingswegen en de diverse interne elementen; onregelmatige rechtlijnige vlakken die bestaan uit bloeiende veldjes, kleine pleintjes, tuinen en grasvelden; ronde "bossen", dat wil zeggen rondgeplante groepen bomen die groene tuinkamers vormen waarin het heerlijk ontspannen is.

Milaan_biblioteca degli alberi

Aan de randen van Biblioteca degli alberi torenen de hoge wolkenkrabbers van Unicredit aan het Piazza Gae Aulenti en het Bosco Verticale, twee enorme flatgebouwen die volledig beplant zijn met bomen en struiken. In het park staan 500 bomen van 19 verschillende soorten, er staan 35.000 planten en er zijn 22 ronde "bossen" aangeplant. Iedere ronde kring van bomen bestaat uit één bepaalde soort en de namen staat in de wandelpaden geschreven.

De verschillende zone's in het park zijn qua beplanting volledig op elkaar afgestemd. Zo krijg je als het ware een botanische stadsbibliotheek aan bomen en gewassen. In het oog springend zijn ook de combinaties aan kleuren die zijn toegepast; het groen van de beplanting die afsteekt bij de kleuren van de paden en de boomkringen. Het park, dat ook 's nachts geopend is, is prachtig verlicht zodat de geometrisch vorm ook dan goed zichtbaar is. Om te voorkomen dat er zich 's nachts ongewenste voorvallen voordoen, loopt er voortdurend bewaking in het park rond.

Milaan_biblioteca degli alberi

Steeds groener
Het gemeentebestuur van Milaan heeft met de opening van dit park weer een project gerealiseerd dat volledig binnen de strategie van de gemeente valt. Meer groen in de stad door openvallende ruimtes in het centrum op te vullen met "forestazione urbana", stedelijke bebossing. Voor de bewoners van het centrum een prachtige plek om zich te ontspannen, te wandelen of te fietsen, voor de toeristen een heerlijke plek om na het winkelen of cultuur snuiven, even uit te rusten en voor schoolkinderen een plaats om gewoon even te rennen of om meer over de natuur te leren. 

De gemeente heeft nog een aantal "bebossings"-projecten in de planning die de stad nog groener en aantrekkelijker moeten maken voor haar bewoners en haar bezoekers. Mocht je dus in de buurt zijn, loop zeker even door dit speciale park, waar wij als Nederlanders, stiekum best een beetje trots op mogen zijn.

Milaan_biblioteca degli alberi

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.