milaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-duomomilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaan

Tuin met wijngaard van Leonardo da Vinci

Vlakbij de kerk en het klooster van Santa Maria delle Grazie in Milaan waar je het 'Laatste Avondmaal', het meesterwerk van Leonardo da Vinci, kunt bewonderen, ligt ook een mooie tuin met daarin een kleine wijngaard die ooit aan Da Vinci toebehoorde. De wijngaard was een geschenk van zijn beschermheer, Ludovico Sforza de hertog van Milaan. Ludovico gaf Da Vinci de wijngaard in 1499 een jaar na het schilderen van het Laatste Avondmaal.

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

La Vigna di Leonardo, de wijngaard van Leonardo, is te vinden in de privétuin van het Casa degli Atellani in  de Corso Magenta, tegenover de Santa Maria delle Grazie. In de tijd van Da Vinci zag het gebied rondom de Santa Maria delle Grazie er heel anders uit. Waar nu de Corso Magenta loopt zag je ooit alleen maar groen en wijngaarden. Dit was het jachtgebied van Ludovico il Moro (Ludocico Sforza), in die tijd de baas van Milaan en een belangrijke opdrachtgever van Da Vinci.

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

Toen Leonardo Da Vinci in 1498 zijn meesterwerk in de Santa Maria delle Graziie afrondde wilde Ludivico de kunstenaar belonen. Hij schonk hem een stuk grond met wijnranken. Omdat Da Vinci in Toscane is opgegroeid wist hij wel hoe een wijngaard onderhouden moest worden. Helaas moest Da Vinci al snel afstand doen van zijn wijngaard. De Franse troepen vielen Milaan binnen. Gelukkig kreeg hij zijn stukje grond na het vertrek van de Fransen, in 1507, weer terug.

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

Da Vinci liet de wijngaard na zijn dood in 1519 na aan zijn loyale bedienden. De wijngaard werd in 1920 opnieuw ontdekt door Luca Beltrami, een Da Vinci-deskundige. Er werden opnieuw wijnranken geplant, zodat Da Vinci’s plek in ere is hersteld.

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

Casa degli Atellani en de tuin met de wijngaard vormen tegenwoordig een museum. Ter gelegenheid van de World EXPO in Milaan in 2015 werd het opengesteld. Tijdens een bezoek krijg je in circa een half uur een rondleiding door het huis en de tuin.

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

De tour door het huis en de tuin is verdeeld in 7 delen: Het museum is verdeelt in zeven delen; de binnenplaats van architect Piero Portaluppi, de Zodiac-zaal, de portretten in de Luini-zaal, de kamer van Ettore Conti, de salon met het trappenhuis, de tuinen der lusten en Leonardo’s wijngaard.

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

Het museum is dagelijks geopend tussen 09.00 en 18.00 uur. Van maandag tot en met vrijdag zijn de rondleidingen ieder half uur. Op zaterdag en zondag iedere 15 minuten. In het museum zit ook een modern café waar je terecht kan voor heerlijke koffie en voor ontbijt en lunch.

Tip: met de Milan Pass kun je dit museum en de tuin gratis bezoeken!

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

La Vigna di Leonardo
Corso Magenta 65, Milaan

(foto's Albert van den Boomen)

Milaan_vigna-leonardo-tuin-da-vinci

Milaan_tuin-da-vinci-wijngaard

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan