dom-milaanmilaan-duomomilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomo

Parco delle Cave

Het Parco delle Cave is een van de grootste parken in Milaan en het is gelegen ten westen van de stad. Tezamen met Parco di Trenno en Boscoincittŗ vormt het Parco agricolo Sud Milano. Parco delle cave is 135 hectare groot en het is vernoemd naar de bassins die zich in het park bevinden, Cava Ongari-Cerutti, Cava Casati, Cava Aurora en Cava Cabassi.

Milaan_Parco-delle-cave

Het onstaan van de Cave†
Al rond de jaren '20 van de vorige eeuw is men begonnen met het winnen van zand en grind in dit toen voornamelijk agrarisch gebied. Door de grindwinning zijn de meertjes ontstaan en pas enige jaren geleden is men gestopt met de winning. Agrarische activiteiten worden tegenwoordig alleen nog uitgevoerd door de Cascina Caldera die al meer dan vijftig jaar het land bewerkt rond Cascina Linterno en in het park zelf. Heel belangrijk hierbij is dat de kostbare marcite actief worden gehouden en tot op heden is dat in het Parco delle Cave nog steeds gelukt.

Marcite zijn velden die het hele jaar door voorzien worden van water afkomstig uit natuurlijke bronnen. Dit fenomeen komt met name voor op de Po-vlakte en stelt de boeren in staat hun vee het hele jaar door vers gras te voeren. De ondergrond zal nooit bevriezen omdat de watertemperatuur van het bronwater nooit onder de 11◦ C zakt.†

Milaan_Parco-delle-cave

De geschiedenis van het park
Wanneer je de geschiedenis van het park bekijkt, kun je rustig zeggen dat het niet zonder slag of stoot gerealiseerd is. Organisaties werden opgericht, wetsvoorstellen werden ingediend bij de Gemeente Milaan en gelden werden vrijgemaakt, maar tot een werkelijk park leidde dit alles niet. In 1984 worden alle organisaties samengevoegd om te proberen tot een eenduidiger beleid te komen, maar dit leidde helemaal tot een dieptepunt. De jacht, of liever de stroperij, in het park, nam zienderogen toe, men legde spontaan overal groentetuinen aan en er werd zelfs een flat gebouwd waar een deel van het park gepland was.

Milaan_Parco-delle-cave

In 1997 besloot de Gemeente Milaan dat het over moest zijn met het wanbeleid van het park en stelde de organisatie Italia Nostra aan om orde, regels en vooral beleid op te stellen ten aanzien van het park. Alle nog bestaande organisaties en politie moesten vanaf toen samenwerken met Italia Nostra en ervoor zorgen dat het park weer leefbaar en veilig werd. Vanaf dat moment werd er keihard gewerkt om het park voor het publiek en de omliggende buurten weer een park te laten zijn. Er werden wandel -en fietspaden aangelegd, er werden kanalen gegraven om de marcite weer te activeren en er werd ruimte gecreŽerd om de oorspronkelijke vegetatie weer te laten terugkeren.

Met het terugkeren van de oorspronkelijke vegetatie, keren ook weer een hoop vogels, reptielen en zoogdieren, en daarmee ook de recreanten, terug naar het park.

Milaan_Parco-delle-cave

Het park tegenwoordig
Op dit moment is het Parco delle Cave een van de best onderhouden en mooiste parken van Milaan waar je heerlijk kunt recreŽren, wandelen, sporten of fietsen. Zeer geregeld worden er allerlei educatieve en sportieve activiteiten georganiseerd in het park en het ziet er verzorgd en schoon uit.† Mocht je de drukke binnenstad dus even beu zijn en je wilt lekker op een grasveld van de zon genieten of picknicken, ga dan gerust eens een middagje relaxen in het Parco delle Cave!†

Bereikbaarheid
etro: de rode Metrolijn 1, halte Bisceglie (dan een kwartiertje lopen of bus 63 halte Forze Armate).

Milaan_Parco-delle-cave

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.