milaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionedom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomocastello-sforzesco-milaan

Boscoincittà - bos in de stad

Bosco in città betekent letterlijk "bos in de stad" en dit park in Milaan doet zijn naam eer aan, want de groene oase aan de westkant van de stad, even buiten het centrum, doet meer aan een bos dan aan een park denken. Op initiatief van de Vereniging Italia Nostra en met de medewerking van vele honderden vrijwilligers is het park, dat maar liefst 110 hectaren groot is, in 1974 tot stand gekomen.

Milaan_boscoincitta-park

Boscoincittà is het eerste project in Italië geweest om het bos en de natuur op grote schaal terug naar de stad te brengen. Het moest de Milanese kinderen weer letterlijk in contact brengen met de bloemetjes en de bijtjes en ze leren zuinig met de natuur om te gaan. Het middelpunt van dit bos in de stad is de Cascina San Romano. Deze voormalige vervallen boerenhoeve is gerestaureerd en doet nu dienst als informatie- en activiteitencentrum voor alles wat zich in en rond het park afspeelt. 

Milaan_boscoincitta

Het park leeft 
Voor inwoners van Milaan is het mogelijk om een gedeelte van de boerderij te huren voor een aantal uren. Onder een afdak staan tafels en stoelen en er zijn alle voorzieningen om een familiefeest in de openlucht te houden. In de weekenden en met feestdagen is het rondom de cascina dan ook gezellig druk. Je kunt er picknicken op één van de grote grasvelden rondom de boerderij of gewoon even neerstrijken tijdens een fietstochtje. 

Milaan_BoscoInCitta-park

Bos
Wandel of fiets je wat verder het park in dan waan je je in een echt bos, waar je heerlijk in de schaduw kunt wandelen en fietsen over smalle paadjes. Heel spannend is het om via de houten vlonders het moerasgebied van het park te ontdekken. Op verschillende plaatsen in Milaan, maar ook in de rest van Lombardije, borrelt spontaan het bronwater omhoog. Op die plaatsen ontstaan dan meertjes of, zoals hier, moeras.

Milaan_boscoincitta-park

Schildpadden
Als je met kinderen in het park gaat wandelen is het meertje bij de ingang van het park aan de Via San Romanello een absolute "must". Wanneer het niet al te kil is, zul je zien dat het water beweegt van de enorme hoeveelheid Roodwangschilpadden die hun snuitjes boven water steken. Overhangende boomstammen zijn bezaaid met grote, luie schildpadden die liggen te zonnen. Ooit zijn er een paar schildpadden in het meertje terechtgekomen en blijkbaar hadden ze het er zo naar hun zin dat ze gebleven zijn. Die paar zijn er inmiddels honderden geworden, eigenlijk teveel, maar wel erg leuk om te zien.

Milaan_boscoincitta-schildpadden

Het park is dagelijks geopend van 7.30 uur tot 20.00 uur (april t/m september), overige maanden sluiting tussen 17.00 en 19.00 uur. 

Milaan_bosco_in_citta

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.