milaan-arce-pacemilaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-duomo

Giardini Pubblici Indro Montanelli

Het park Giardini Pubblici is de 'groene long' van het centrum van Milaan. Je kunt het dan ook moeilijk missen als je in het centrum bent. Het ligt ingeklemd tussen de Corso Venezia, Bastioni di Porta Venezia, Via Palestro en Via Daniele Manin. Het is de tuin van de bewoners van het centrum en toeristen strijken er graag neer om even uit te rusten na een lange wandeling. Uit de vele fonteintjes die er staan, stroomt heerlijk koud drinkwater. Een reden te meer om een kijkje te nemen in dit park!

Milaan_giardini-pubblici

De naam van het park is officieel Giardini Pubblici Indro Montanelli, genoemd naar een bekende Italiaanse journalist die er dagelijks een wandelingetje maakte. Sinds 2002, het jaar waarin Montanelli overleed, heeft het park zijn huidige naam. De Milanezen noemen hun park echter de giardini pubblici.

Milaan_giardini-pubblici

Park
Het stadspark bestaat echter al veel langer dan deze nieuwe naam, het was zelfs het eerste openbare park in Milaan. De aanleg van het park is gestart in 1782 toen de architect van het schitterende Teatro alle Scala, Giuseppe Piermarini, een aantal boomgaarden en tuinen van kloosters samenvoegde. Er werd bij de aanleg vooral gebruik gemaakt van tot levenslang veroordeelde gevangenen. De kloosters zijn inmiddels verdwenen, maar het park niet.

Milaan_giardini-pubblici-park

Oorspronkelijk werd het park door Piermarini in Franse stijl aangelegd, met lange rechte lanen en geometrische bloemperken. In 1857 breidde architect Giuseppe Balzaretto het park uit door de tuin van het Palazzo Dugnani erbij te trekken. Balzaretto richtte het park grotendeels opnieuw in, dit keer volgens de inmiddels in de mode zijnde Britse stijl. Het werd een natuurlijk ogend landschap, met rotspartijen en vijvers.

Milaan_giardini-pubblici

De laatste verandering dateert van eind 19e eeuw, toen de architect Alemagna het onder handen heeft genomen. Het resultaat van die verandering zie je nu nog als je door het park wandelt. In 2002 kreeg het park zijn huidige naam, als eerbetoon aan journalist Indro Montanelli (1909-2001), de oprichter van de krant Il Giornale.

Grappig: in de tweede helft van de achttiende eeuw werden stukken van het park verhuurd aan inwoners van Milaan om groenten en fruit te verbouwen.

Niet alleen uitrusten
Uiteraard nodigen de bankjes in het park uit om even neer te ploffen en uit te rusten, maar er is meer te zien. Zo staan er tientallen standbeelden, ook dat van Montanelli, verspreid door het hele park. Alle standbeelden zijn van belangrijke figuren uit de geschiedenis van Milaan en dateren uit verschillende periodes.

Milaan_giardini-pubblici-montanelli

Als je dan toch op één van de vele bankjes in het park zit, neem dan eens de moeite de Milanezen te observeren. Je ziet er een doorsnee van de Milanese bewoners uit het centrum, die in het park hun vrije tijd doorbrengen. Er wandelen niet alleen dametjes met hondjes, maar er wordt ook druk gesport. Ouderen zitten op een bankje te praten en groepen kinderen hebben er even pauze tijdens hun schoolreisje. Ook dit is Milaan; je dompelt je even onder in het Milanese leven en bent er even één van.

Milaan_giardini-pubblici-montanelli-park

Natuurhistorisch Museum en Planetarium
Aan de oostkant van het park, aan de Corso Venezia, liggen het Natuurhistorisch Museum en het Planetarium. Het gebouw waarin het Natuurhistorisch Museum is gehuisvest, dateert uit 1893 en is versierd met terracotta-decoraties. Officieel heet dit museum Museo Civico di Storia naturale di Milano. Er is een uitgebreide collectie te vinden op het gebied van plant -en dierkunde en over de evolutie van de mens.

Milaan_Natuurhistorisch-museum

Het gebouw waarin zich het Planetarium bevindt, dateert uit 1930. Het is mogelijk het planetarium te bezoeken en een blik te werpen op onze sterrenhemel. Iedere maand wisselt het programma en de tijdstippen. Het is dan ook belangrijk om de website te raadplegen. Zowel het Natuurhistorisch Museum als het Planetarium hebben een uitgebreid educatief programma. Dus reden te meer de kids ermee naar toe te nemen.

Milaan_planetario-giardini-pubblici

Giardini Pubblici Indro Montanelli
Bastioni di Porta Venezia, Milaan
Openingstijden: Maandag tot en met zondag van 6.30-21.00 uur

Foto's Albert van den Boomen en Annelies Hazebroek

Milaan_giardini-pubblici-montanelli-park

Milaan_giardini-pubblici-montanelli-park

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan