dom-milaanmilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-arce-pacemilaan-duomo

Parco Sempione

Het Parco Sempione bevindt zich in het centrum van Milaan, meteen achter het Castello Sforzesco.†Het park is 47 hectare groot. Dat is groot, maar toch is dit nog maar een klein deel van de oude hertogelijke tuin van de Viscontiís, die in de vijftiende eeuw werd uitgebreid tot een jachtdomein van zoín 300 hectare groot.†

Milaan_parken---Parco-Sempione.jpgTijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in het park tarwe verbouwd, maar na de wederopbouw werd het een plaats voor ontspanning, vooral wanneer er in de lente en de zomer veel evenementen plaatsvinden.††

Milanezen en toeristen maken ook in het dagelijks leven gebruik van het park, om te joggen, in de zon te liggen, te sporten of op een bankje te lunchen en te lezen. Er is een meertje, maar ook een basketbalveld, volleybalveld, speeltuin en diverse omheinde zones voor honden.

Het park heeft verschillende wandelroutes, waarbij je in elk seizoen andere bloemen en planten ontdekt. Verder kun je in het park basketballen en volleyballen, is er voor de kleintjes een speeltuin en zijn er voor honden verschillende speelterreinen gemaakt.

Aquarium
In 1906 werd er in Parco Sempione, ter ere van de Wereldtentoonstelling die toen in Milaan gehouden werd, een aquarium gebouwd. Het Acquario Civico is er nog altijd en ook al is het naar de huidige maatstaven wellicht wat klein voor een aquarium, het bevat nog altijd prachtige details in Liberty-stijl. Je ziet onder meer prachtige bas-reliŽfs van vissen, inktvissen en schelpdieren en bij de ingang niemand minder dan Neptunus. Het is het op twee na oudste aquarium in heel Europa, met onder meer vissen die ook in rivier de Po en in het Comomeer zwemmen. Je vindt de ingang van het Acquario Civico aan de Via Gerolamo Gadio 2. Het aquarium is van dinsdag tot en met zondag geopend van 9.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.

Torre Branca
In het Parco Sempione staat een grote ijzeren toren, de Torre Branca. De toren is bijna 110 meter hoog en is een populair uitkijkpunt van Milaan. Op een heldere dag kun je over heel Milaan uitkijken en zelfs de Alpen, de Apennijnen en een deel van de Po-vallei zien liggen. Maar ook de toren zelf is een mooie eyecatcher, zeker als hij ís avonds prachtig verlicht is.

De toren is ontwerpen door Gio Ponti en werd ingehuldigd in 1933, in de tijd van Mussolini. Toen heette de toren nog Torre Littoria, een naam verbonden met het belangrijkste symbool van het fascisme.. Na de Tweede Wereldoorlog wilde men van deze associatie af en werd de toren omgedoopt tot Torre del Parco. De toren droeg deze naam tot 1972, toen hij werd gesloten omdat er veel herstelwerkzaamheden nodig waren. In 2002 werd de toren eindelijk gerenoveerd, in opdracht van de likeurproducent Branca. Zo kreeg de toren de huidige naam, Torre Branca. In de zomer kun je de toren dagelijks (behalve op maandag) beklimmen, in de winter is de toren alleen op woensdag, zaterdag en zondag geopend.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.