castello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionedom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-piazza-duomo

Met de trein

Wil je vanuit Milaan een dagje op pad, bijvoorbeeld naar een van de meren in noord-Italië of een andere stad, dan is de trein vaak een goede optie. Vanaf Milano Centrale, het grootste station van Milaan, vertrekken alle soorten treinen in alle windrichtingen en naar alle grotere en kleinere steden in Italië. Naast Milano Centrale zijn er nog een aantal stations in Milaan, waarvan Porta Garibaldi, Cadorna en Porta Genova FS de belangrijkste zijn.

Met welke maatschappij reis ik?
Net als in Nederland is de privaterisering van het spoorwegennet ook in Italië toegeslagen. Vroeger had je alleen de FS, de ferrovia dello Stato, die tegenwoordig Trenitalia heet. Daarnaast bestaat er nu nog een nationale treinmaatschappij, Italo en in noord-italië heb je ook de maatschappij Trenord. Zeker als je een dagje naar één van de meren gaat, is de kans groot dat je met een trein van Trenord reist. Let er dus op dat je bij de juiste maatschappij je kaartje koopt. Iedere maatschappij heeft zijn eigen kaartjesloket of kaartjesautomaat. Wanneer je het kaartje gekocht hebt, moet je het in de stempelautomaat van de desbetreffende maatschappij "valideren". Het kaartje is vanaf dat moment vier uur geldig.

Milaan_trenord-trein

In de treinen van alle maatschappijen is zeer veelvuldig controle en wanneer je je kaartje niet afstempelt, hangt je een boete van ongeveer 60 euro boven je hoofd. Zonde van je geld want daar kun je lekker een keertje van uit eten!

Milaan_trenitalia-1

Soorten treinen
Om lange afstanden te reizen zijn er verschillende soorten Freccia's (pijlen) die allemaal van Trenitalia zijn. Zo heb je de Freccia Rossa (FR) die wel snelheden bereikt tot 280 km/u en die over een eigen railstelsel rijdt. Je reserveert een zitplaats in de trein en boven de perrons zijn de nummers van de wagons (carrozze) afgegeven. Binnen 1,5 uur ben je van Milaan in Florence. Naast de Freccia Rossa, is er ook nog de Freccia Bianca en de Freccia d'Argento. Allemaal hoge snelheidstreinen die echter niet de snelheid van de Freccia Rossa halen.

Milaan_freccia-trein

Tot slot rijden er ook nog Intercity's (IC) tussen de grote steden die er uiteraard langer over doen dan de hogesnelheidstreinen, maar beduidend goedkoper zijn. Verder zijn er de regionale treinen. De regionale veloce (RV) doet iets minder kleine stationnetjes dan de gewone regionale (R) die in ieder dorpje stopt.
Alle treinen van Trenord, die vooral vanuit Milaan het noorden aandoen, zijn treni regionali. Milaan Malpensa is bereikbaar vanaf de stations Cadorna, Milano centrale en Porta Garibaldi met de Malpensa Express van Trenord (MXP).

Tip

Over het algemeen rijden de treinen in noord-Italië keurig op tijd en is de informatieverstrekking zeer correct. Download tijdens je verblijf in Milaan, als je van plan bent met de trein te reizen, de App van Trenitalia. Je kunt heel handig de vertrek -en aankomstpunten, de datum en de tijd dat je wilt arriveren of vertrekken invoeren, waarna de App je alle opties laat zien. Het kaartje kun je online kopen en via je smartphone downloaden. Bij een controle kun je de conducteur je online-ticket tonen en hij scant het ter plekke. Geen wachtrijen aan het loket en je vergeet het in geen geval te "valideren".

Goede reis!

Milaan_freccia-trein

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan