dom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomomilaan-duomomilaan-arce-pace

Casa Museo Boschi di Stefano

Milaan kent een viertal case museo (museumhuizen) die opengesteld zijn voor het publiek. Casa Museo Boschi Di Stefano is daar één van en hier is het vooral de kunstcollectie die grote indruk maakt op de bezoeker. De woning, gelegen aan de Via G. Jan 15, was het voormalig woonhuis van het echtpaar Antonio en Marieda Boschi De Stefano.

Het echtpaar Boschi Di Stefano
Antonio, afgestudeerd ingenieur, is tijdens de Eerste Wereldoorlog officier in het Italiaanse leger en werkzaam bij het onderdeel spoorwegen in Boedapest. Hier wordt zijn passie voor kunst en muziek geboren en aangewakkerd. Na de Eerste Wereldoorlog start hij een roemrijke carriere bij de Pirelli bandenfabriek die in Milaan gevestigd was rond het begin van de vorige eeuw. Deze carriere legt hem zeker geen windeieren en hij beschikt dan ook over alle middelen om zijn kunstcollectie op te bouwen.

Zijn vrouw Marieda krijgt haar liefde voor kunst al met de paplepel ingegoten omdat haar vader Francesco een verwoed kunstverzamelaar was van 20e eeuwse kunst. Zelf is ze vooral aangetrokken tot keramiek en zal later een verdienstelijk keramiste worden met zelfs een eigen keramiekschool.

Het stel ontmoet elkaar in 1926 tijdens een vakantie en in het jaar 1927 trouwen ze na een zeer korte verloving. Na hun huwelijk gaan ze in het pand aan de Via G. Jan 15 in Milaan wonen en dit is het begin van één van de grootste privékunstcollecties van Italië.

Milaan_boschi

De verzamelingen
In de elf expositieruimtes, die vroeger de woon- en slaapverblijven waren, zijn ruim driehonderd van de tweeduizend verzamelde werken bijeengebracht. Gekozen is voor de kwalitatief meest hoogwaardige kunstwerken waarbij ook gekeken is naar de chronologie van de werken.

Bij de ingang hangen portretten van het echtpaar en staan enkele van de keramiekobjecten gemaakt door Marieda. In de Sala del Novecento italiano (de Italiaanse twintigste eeuw) hangen werken van Funi, Marussig, Tozzi, Carrà en Casorati. In de Sala Sironi hangen schilderijen van Sironi en staan sculpturen van Arturo Martini.

Verder is er nog een zaal met werken van "Italiens de Paris", kunstenaars die rond 1925-1928 in Parijs werkzaam waren zoals bijvoorbeeld De Chirico en Campigli. Er is een zaal met werken van De Pisis en Morandi die dateren uit begin jaren '30 van de twintigste eeuw. De overige zalen huisvesten nog werken uit de postkubistische periode, surrealistische periode, abstract expressionistische periode en werken van een aantal "informele" kunstenaars.

Milaan_boschi

De inrichting en de Stichting
Na de dood van Antonio (1988) schenkt hij de hele kunstverzameling, huis en meubelen aan de gemeente Milaan. Hij had in zijn testament bepaald dat alles open zou moeten worden gesteld voor het publiek en dat het huis, inclusief meubelen, een museum moest worden.

Echter, bij het samenstellen van de kunstcollectie die getoond zou moeten worden, was het de curatoren van het museumhuis onmogelijk gebleken om de meubelen met kunstwerken te combineren. Ze waren van mening dat het, mede om veiligheids- en esthetische redenen, noodzakelijk was nieuwe meubelen aan te schaffen. Dit leverde een dusdanig conflict op met de nabestaanden van Boschi De Stefano, dat uiteindelijk de rechter bepaald heeft dat in 1998 een Stichting moest gaan zorgen voor de uitvoering van de laatste wil van het echtpaar Boschi De Stefano.

De meubelen die je nu in het museumhuis ziet, zijn dus niet, althans de meeste niet, oorspronkelijk eigendom van het echtpaar maar passen wel geheel in de stijl van de kunstcollectie. Zo is de hele inrichting van het gastenverblijf van de firma Ducrot uit Palermo en dateert van rond de jaren '30. De meubelen uit de Sala Sironi zijn van de hand van Sironi zelf. In de woning staat een originele Bechstein-vleugel en de inrichting van de eetkamer is van niemand minder dan van Gino Levi Montalcini (1949).

De stichting draagt verder zorg voor alle veiligheidsvoorzieningen die nodig zijn in een museum, zorgt voor de communicatie en PR en organiseert muzikale en culturele bijeenkomsten. Meer werken uit de collectie van het echtpaar Boschi Di Stefano vind je in het Museo del Novecento, ook in Milaan.

Geopend: van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur en de toegang is gratis. 
Het museumhuis Boschi Di Stefano is bereikbaar met de rode metro, MM1, metrohalte Lima.

Locatie: Via G. Jan 15, Milaan

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.