milaan-arce-pacedom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomomilaan-duomo

Casa Museo Villa Necchi Campiglio

Net als Casa Bagatti Valsecchi, Museo Poldo Pezzoli en Casa Museo Boschi di Stefano is Villa Necchi Campiglio één van de vier Casa Museo's van Milaan. Het is een voor het publiek opengestelde privéwoning die een goede indruk geeft van het leven, in dit geval rond de jaren dertig, in het Milaan van de vorige eeuw. Na de dood van de eigenaars, de zusters Necchi en de echtgenoot van één van de zusters Campiglio, kwam de woning in 2001 in het bezit van de FAI, de Fondo Ambiente Italiano.

De jaren dertig
De woning ligt aan de Via Mozart 14 verscholen in het groen, midden in het centrum van Milaan. Op het terrein van de villa ligt een tennisveld en een privézwembad. De zusters Necchi, die oorspronkelijk uit Pavia kwamen, kochten het stuk grond in 1929 omdat ze graag een woning in Milaan wilden hebben. Rondom de jaren dertig van de vorige eeuw bestond dit gedeelte van de stad nog voor het grootste gedeelte uit moestuinen en velden.

TIP: Bestel tickets voor Villa Necchi Campiglio van tevoren online! Je hebt hiermee recht op toegang tot de villa en de tuinen, inclusief rondleiding met een gids!

Bestel hier tickets voor Villa Necchi Campiglio, inclusief rondleiding

Milaan_necchi

De dames Necchi maakten deel uit van de gegoede industriële burgerij van Lombardije en vergaarden hun fortuin in de gietijzer-industrie en met het produceren van naaimachines. Het merk Necchi is overigens nu nog steeds een bekend naaimachinemerk in Italië.

Architect Piero Portaluppi, een gevierd architect in die tijd, werd in de arm genomen en er waren geen beperkingen ten aanzien van het budget. De woning moest een elegante en tevens comfortabele villa worden, voorzien van de, voor die tijd, modernste voorzieningen. Zo is er een lift in het huis, het zwembad is verwarmd en er zijn overal huistelefoons. De bouw van de villa duurde van 1932 tot 1935.

Milaan_necchi

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtten de dames Necchi en echtgenoot Campiglio naar een stad buiten Milaan en werd de woning bezet door de Engelsen. Na vertrek van de Engelsen was de woning tijdelijk het onderkomen van de Nederlandse consul in Milaan, maar al snel keerde de familie terug naar Milaan en konden ze weer hun huis bewonen. Na het overlijden van de laatste zuster Necchi, die geen kinderen had, liet ze het huis na aan de FAI die het huis lieten restaureren voor een bedrag van ruim zes miljoen euro.

De woning
Het huis is ingedeeld volgens een traditionele aristocratische indeling; de huiskamer, bibliotheek en de ontvangstzalen bevinden zich op de begane grond, de slaapkamers, eigenlijk volledige appartementen, en badkamers beslaan de eerste verdieping en de personeelskamers bevinden zich onder het dak, terwijl de keukens en kleedruimtes voor het zwembad zich in de kelders bevinden. Rond de jaren zestig van de vorige eeuw heeft de binnenhuisarchitect Tomaso Buzzi de strakke lijnen van Portaluppi wat verzacht door in het interieur elementen uit de 17e eeuw en met name uit de tijd van Lodewijk XV op te nemen. Of je je helemaal in deze combinatie van stijlen kunt vinden is maar de vraag, maar indrukwekkend is het zeker.

Milaan_necchi

De woning huisvest een veelheid aan kostbare meubelen, schilderijen en beelden en bevat onder meer schilderijen van meesters uit het begin van de 20e eeuw zoals De Chirico, Carrà, De Pisis, Martini, Morandi en Wildt en in één van de gastenverblijven hangt een twintigtal tekeningen van onder andere Picasso en Matisse.

Het loont absoluut de moeite deze woning met zijn prachtige park eens binnen te lopen. Hij ligt verscholen in het groen vlak achter de drukke Corso Venezia, niet ver van de Via della Spiga.

Milaan_necchi

Geopend: woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Kaarten kosten 14 euro voor volwassenen en kinderen tot 18 jaar betalen 4 euro.

Bereikbaarheid:
De villa is te bereiken met de Rode Metro, MM1, metrohalte Palestro of San Babila.

Locatie: Via Mozart 14, Milaan

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.