milaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-duomomilaan-parco-sempione

Casa Museo Bagatti Valsecchi

Van de vele palazzi die Milaan rijk is, zijn er nog maar weinigen in privébezit, gewoon omdat het onderhoud tegenwoordig te duur is. Veel van de paleizen die vroeger toebehoorden aan de rijke Milanese bourgeousie zijn in het bezit van hotelketens en bekende modehuizen of ze zijn opgesplitst in luxe appartementen. Het Casa Museo Bagatti Valsecchi is één van de weinige panden die in zijn oorspronkelijke staat is te bewonderen. Het is eigenlijk een historisch museumhuis en het bevindt zich in de Via Gesù 5, in het Quadrilatero d'Oro, de wijk waar alle grote modehuizen een vestiging hebben.

Fausto en Giuseppe
Aan het eind van de jaren '80 van de negentiende eeuw vatten de broers Fausto en Giuseppe Bagatti Valsecchi het plan op om het pand in de Via Gesù 5, al sinds eeuwen in bezit van de familie, te restaureren en te herinrichten. Ze wilden met het huis een indruk geven zoals een Lombardische aristrocratische woning eruit gezien zou hebben in de zestiende eeuw.

Milaan_Bagatti-museo

Om die reden begonnen de broers, beiden afgestudeerd in rechten, met het verzamelen van schilderijen en andere kunstvoorwerpen uit de vijftiende en zestiende eeuw, uit met name de regio Lombardije. Met hun opleiding deden ze vrij weinig omdat ze al hun tijd besteden aan het Casa Bagatti Valsecchi en aan hun geldverslindende hobby's. Zoals edelmannen in Milaan rond 1900 deden, besteden ze veel tijd en geld aan reizen, luchtballonvaarten, paardrijden en feesten.

Milaan_Bagatti-museum

De heren wisten tijdens de restauratie de voor die tijd "moderne" middelen als electriciteit, warm en koud stromend water en centrale verwarming te integreren in de woning. Ze zijn hier op zeer verfijnde wijze in geslaagd en het museum geldt nu als één van de best bewaarde museumhuizen van Europa. Voordat je het museum verlaat, loop je door de Galleria delle Armi. In deze gang worden de wapens, schilden en harnassen die de broers verzamelden tentoongesteld.

Tegenwoordig
Tot 1974 bleven de nazaten van Giuseppe, zijn broer Fausto was nooit getrouwd, in het Casa Bagatti Valsecchi wonen. Na dit jaar besloot Pasino, een van de zoons van Giuseppe, een stichting in het leven te roepen tot behoud van het pand en de kunstverzameling.

Milaan_Bagatti-museo

Als museum is dit museumhuis één van de best bewaarde geheimen van Milaan gebleven en het is een absolute aanrader er eens een kijkje te gaan nemen. Naast museum is het ook mogelijk er etentjes, recepties en feesten te geven in een van de prachtige zalen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.45 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.

Locatie:
Casa Museo Bagatti Valsecchi
Via Gesù 5, Milaan

Bereikbaarheid: de historische tramlijn 1 stopt vlak bij Casa Museo Bagatti Valsecchi (halte Via Manzoni).


Milaan_Bagatti-museum

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.