milaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-duomomilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaan

Palazzo Morando - Costume Moda Immagine

In het achttiende eeuwse paleis Palazzo Morando in Milaan zijn eigenlijk twee musea gevestigd. Het Museo di Milano en de collectie Costume Moda Immagine van de gemeente Milaan. Ben je gek op mode en wil je wel eens weten hoe de mensen in het Milaan van de 18e eeuw gekleed gingen en hoe ze leefden, dan is het erg leuk eens een bezoekje te brengen aan dit museum.

Naast kleding uit de 18e eeuw vind je hier ook kleding uit andere perioden; je loopt als het ware door de geschiedenis van de mode heen. Het achttiende-eeuwse Palazzo Morando, dat midden in het centrum van Milaan ligt, bied je daarnaast een kijkje op het leven in het Milaan tussen de tweede helft van de achttiende eeuw en de vroege negentiende eeuw.

Museo di Milano
Hertogin Lydia Caprara Morando Attendolo Bolognini liet op haar sterfbed op 30 januari 1945 het paleis met complete inhoud, na aan de gemeente Milaan. De gemeente gebruikte het paleis hierna om er het Museo di Milano in te huisvesten.

Op de eerste verdieping bevindt zich momenteel de Pinacoteca; een verzameling schilderijen, sculpturen en prenten die is bijeengebracht in 1934 toen de gemeente Milaan de verzameling van Luigi Beretta aankocht. Je herkent veel plaatsen op de schilderijen waar je in Milaan tijdens een stadswandeling al geweest bent en het is erg leuk om te zien hoe de stad veranderd is of soms gewoon hetzelfde is gebleven.

Milaan_morando

In de aangrenzende kamers van de Pinacoteca kun je zien hoe een achttiende eeuws paleis was ingericht en proef je de sfeer uit die tijd. Door middel van meubelen, woonaccessoires en andere gebruiksvoorwerpen uit deze periode heeft men geprobeerd een beeld te scheppen over hoe een adelijke familie in de achttiende eeuw in Milaan woonde en leefde.

Milaan_palazzo-moranda

Costume Moda Immagine
Sinds 2010 biedt Palazzo Morando ook onderdak aan de mode- en textielcollectie van de gemeente Milaan. Voor deze tijd was deze collectie in Castello Sforzesco ondergebracht maar men was van mening dat ze veel meer in deze omgeving tot zijn recht zou komen. De kwaliteit van de stoffen en van de kleding is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Je vindt er kleding uit de achttiende eeuw, maar ook uit de negentiende en twintigste eeuw. Het museum bied je een redelijk complete blik op de ontwikkeling van de mode door de laatste eeuwen heen.

Milaan_moranda

Palazzo Morando is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 17.30 uur. De toegang is gratis.

Locatie:
Via Sant'Andrea 6 - 20121 Milaan†

Milaan_palazo-morando

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.