milaan-arce-pacemilaan-duomodom-milaancastello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomo

Museo Storico Alfa Romeo

Het Museo Storico Alfa Romeo is een museum dat door bezoekers van Milaan vaak vergeten wordt omdat het niet in het levendige centrum van de Lombardische hoofdstad ligt. Toch is het een museum dat meer dan de moeite van een bezoekje waard is, zeker voor grote en kleine liefhebbers van snelle, sportieve auto's. Het museum ligt aan de autosnelweg A8 tussen Lainate en Arese en is ook gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Milaan.

100 jaar geschiedenis
Het merk Alfa Romeo bestaat al ruim honderd jaar, hoewel het niet altijd onder die naam bekend was. In 1910 is het opgericht onder de naam SAID (Societą anonima italiana Darracq) als Italiaanse vestiging van het Franse automerk Darracq. Een aantal jaren later werd de naam veranderd in ALFA (Anonima Lombarda Fabbrica automobili), maar de toevoeging Romeo kwam pas in 1918. Toen kocht Nicola Romeo namelijk alle aandelen op.

Milaan_Alfa_001.jpg

Denk je aan Alfa Romeo, dan denk je natuurlijk meteen aan sportieve en snelle auto's en terecht! Maar in de fabriek werd nog meer geproduceerd dan snelle bolide's. Zo rolden er door de jaren heen ook motoren, locomotieven, tractoren, autobussen en scheepsmotoren van de band.

Logo
In het museum wordt, naast auto's, ook aandacht besteed aan het kenmerkende logo van Alfa Romeo met het bekende rode kruis aan de linkerkant en de groene slang rechts. Het rode kruis staat in het stadswapen van de stad Milaan en symboliseert de kruistochten naar het Heilige Land. De groene slang, die als je goed kijkt iets in zijn bek heeft, is het symbool van het familiewapen van de invloedrijke familie Visconti, die de eerste kruistochten financierden. Op wat kleine veranderingen na, bleven deze beide symbolen altijd deel uit maken van het logo van Alfa Romeo.

Milaan_Alfa_romeo-museum

Het museum
In 1976 is het museum opgericht door de toenmalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Alfa Romeo, Gaetano Cortesi. Na diverse herinrichtingen, sluitingen en heropeningen heeft het Museo Storico Alfa Romeo nu zijn definitieve plek gekregen in de voormalige Alfa Romeo fabriek waar tot 2002 auto's geproduceerd werden. De meer dan 256 auto's en 150 historische motoren staan verspreid over het zes verdiepingen tellende gebouw en zijn per thema te bezoeken. De thema's zijn Timeline, Bellezza en Velocitą.

Milaan_Alfa_romeo-museum

Op de verdiepingen van de Timeline-expositie zie je de eerste modellen van Alfa Romeo, die toen nog Alfa heetten, tot de allerlaatste moderne modellen. Je maakt op deze afdeling dus een reis door de tijd!

Op de afdeling Bellezza zie je het neusje van de zalm wat betreft design. Er staan modellen die door designstudio's voor Alfa Romeo zijn ontworpen, maar je ziet er ook heuse filmsterren als de Giulietta Spider uit 1955 en de rode 1600 Spider Duetto uit 1966. Beide auto's hebben hun bijdrage geleverd aan de filmindustrie en speelden hoofdrollen in televisiespots over de hele wereld.

Milaan_Alfa_romeo-spider

Het laatste deel van het museum is gewijd aan het thema Velocitą, snelheid! De snelle wagens van Alfa Romeo hebben allemaal een klavertje vier, Il Quadrifoglio Verde, op de carosserie. Dat gebeurde voor het eerst in 1923 toen de coureur Ugo Sivocci tijdens een autorace een klavertje vier op zijn wagen plakte. Het klavertje vier moest hem geluk brengen en dat deed het ook. Hij won! Sindsdien wordt er op alle racewagens en snelle personenauto's van Alfa Romeo Il Quadrifoglio Verde gepakt.

Milaan_Alfa_romeo-museum

Na het zien van al deze bolide's, kun je even bijkomen van al dit moois en je honger en dorst stillen in het Alfa Romeo Caffč. Je kunt hier terecht voor een kopje espresso of cappuccino en een broodje.

Milaan_Alfa_romeo-museum

Bereikbaarheid
Museo Storico Alfa Romeo
Via Alfa Romeo 20020, Arese

Auto
Gelegen aan de A8, afslag Lainate/Arese

Metro
Met het openbaar vervoer is het museum te bereiken met Metrolijn 1, halte Rho Fiera, waarna je bus 561 kunt nemen die voor de deur van het museum stopt.

Bus 
Een andere mogelijkheid is om bij het Centraal Station van Milaan de pendelbus te nemen naar het winkelcentrum van Arese, dat op 500 meter afstand van het museum ligt.

Dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur behalve dinsdag en de entreeprijs is 12 euro per persoon.

Milaan_Alfa_romeo-museum

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan