milaan-duomomilaan-parco-sempionedom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaan

Gallerie d'Italia

Drie historische gebouwen met uitzicht op de elegante Via Manzoni, Piazza della Scala en Via Morone in Milaan dienen als de prestigieuze thuisbasis voor Gallerie D'Italia, een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Dit museum herbergt een groot aantal 19e en 20e eeuwse meesterwerken, met name van Italiaanse kunstenaars.

De gebouwen die het complex van de Gallerie d'Italia-Piazza Scala vormen zijn ontworpen door twee vooraanstaande Italiaanse architecten tussen het einde van de 18e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Palazzo Anguissola met zijn weelderige neoklassieke kamers markeert een keerpunt in de architectuur tussen de 18e en 19e eeuw en het aangrenzende Palazzo Brentani vertegenwoordigt de sfeer van nobele 19e eeuwse woningen.

Deze twee gebouwen zijn gastheer van meesterwerken van de 19de-eeuwse Italiaanse kunst uit de collecties van Fondazione Cariplo en Intesa Sanpaolo. De tentoongestelde werken bestrijken een eeuw van de Italiaanse kunstgeschiedenis - de negentiende eeuw - van Antonio Canova naar Umberto Boccioni. De tentoonstelling is verdeeld in 13 hoofdstukken en overspant 23 kamers van belangrijke architectonische en decoratieve waarde.

Bank
Een nieuw gedeelte van het museum is in 2012 geopend in het Palazzo della Banca Commerciale Italiana. Dit is de voormalige vestiging van de Banca Commerciale in Milaan. Achter de vroegere loketten schitteren nu kunstwerken van Afro, Capogrossi, Guttuso, Melotti en andere moderne kunstenaars uit het twintigste-eeuwse ItaliŽ. Het zijn werken die ooit door de bank (nu Intesa San Paolo) zijn aangekocht voor de filialen in het buitenland, maar die nu te bewonderen zijn in drie prestigieuze palazzi in Milaan, Napels en Vicenza.

De Milanese vestiging heeft nog een extraatje. Je kunt hier een keer per maand na het bewonderen van de schilderijen, afdalen in de kelder, over een met rood fluweel beklede trap. Hier zijn, in de voormalige bankkluis, nog eens vijfhonderd kunstwerken te zien, waarvoor boven geen plek meer was. Het gaat hier ook om echte meesterwerken, zoals een werk van Picasso.

De Gallerie díItalia is van dinsdag tot en met zondag geopend van 9.30 tot 19.30 uur (op donderdag tot 22.30 uur). De kelder is alleen te bezoeken op de derde donderdag van de maand, van 17.00 tot 21.00 uur. Hiervoor moet je wel reserveren.

Gallerie díItalia
Piazza della Scala 6, 20121 Milaan

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan