castello-sforzesco-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-duomomilaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-arce-pace

Castello Sforzesco en haar musea

Het Castello Sforzesco in Milaan is niet alleen van de buitenzijde indrukwekkend, achter de muren gaat een aantal bijzondere musea schuil. Of je nu dol bent op het oude Egypte, van bijzondere muziekinstrumenten uit het verleden houdt of liever langs latere kunstwerken slentert, de musea bieden voor elk wat wils.

Milaan_Castello_Sforzesco

Hoogtepunten zijn onder andere een sarcofaag uit de vierde eeuw, het mausoleum van Bernabò Visconti en de Pietà Rondanini, een beeld van Michelangelo dat hij echter niet heeft kunnen voltooien.

Milaan_pieta-rondanini-michelangelo

Museo Pietà Rondanini
Sinds mei 2015 heeft dit meesterwerk van Michelangelo een eigen ‘museum’ in Milaan, het Museo della Pietà Rondanini. Dit museum is gevestigd in het voormalige Ospedale Spagnolo (Spaanse Ziekenhuis) in het Castello Sforzesco. Het beeld heeft hier de ruimte en maakt in de prachtige zaal nóg meer indruk!

De Pietà Rondanini in Milaan is het laatste meesterwerk van de toen 80-jarige Michelangelo. Met zijn laatste krachten maakte Michelangelo uit één marmerblok dit prachtige, fragiele beeld van moeder Maria die de stervende Jezus Christus ondersteunt. Hij werkte hieraan van ongeveer 1550 tot zijn dood waardoor het beeld helaas nooit is afgekomen.

Milaan_pieta_rondanini

Een pietà is een beeld van een gestorven Christus, vaak samen met zijn moeder Maria. De eerste Pietà die Michelangelo maakte, is de bekende Pietà die zich in de Sint Pieter in Rome bevindt.

Museo Archeologico (Egyptische kunst)
De afdeling Egyptische kunst van het Archeologisch Museum in Milaan is gevestigd in Castello Sforzesco  en is één van de belangrijkste van Italië. Voor 1900 bevonden zich een paar Egyptische mummies en enkele kleinere stukken in het Palazzo di Brera. Na overplaatsing van de collectie naar Castello Sforzesco groeide de verzameling al snel. Met name privécollecties werden aan het museum geschonken en nu zijn er meer dan 3000 stukken te bewonderen in de catacomben van het Castello.  

Milaan_Museo-Egizio

Overigens zal dit museum tot 30 juni 2018 gesloten blijven vanwege een volledig herinrichting van de collectie. Vanaf 1 juli kan je de Egyptische kunstschatten weer bewonderen in een nog mooiere expositieruimte in Castello Sforzesco. Tot 6 juni 2018 is een gedeelte van de collectie overgebracht naar het Archeologisch museum aan Corso Magenta 15 in Milaan.

Museo d'Arte Antica
Nog meer oudheid vind je in het Museo d'Arte Antica dat meer dan 400 kunstwerken huisvest die allemaal afkomstig zijn uit gebouwen en monumenten in Milaan. Alle voorwerpen zijn van marmer, graniet of een andere steensoort. Of het nu gaat om beelden, reliëfs of grafstenen, je vind het allemaal in dit museum. Vooral de opschriften op de grafstenen hebben de historici veel geleerd over de geschiedenis van Milaan.

Milaan_museo-arte-antica

Sala delle Asse (Leonardo da Vinci)
Deze zaal op de eerste verdieping van het Castello Sforzesco is beschilderd door Leonardo da Vinci ten tijde van Ludovico il Moro. De zaal is vernoemd naar de balken ("Asse") die toen de muren bekleedden en de ruimtes beschermden tegen kou en vocht.

Milaan_Sala-Asse

Leonardo decoreerde de zaal in opdracht van Ludovico Sforza met 16 afbeeldingen van gigantische Moerbeibomen. Leuk om te weten is dat Moerbeibomen gekozen zijn omdat de bijnaam van Ludovico Sforza "il Moro" was. Die bijnaam, 'Moro" betekent 'donker',, had Ludovico gekregen omdat zijn huidskleur heel donker was.

De Italiaanse naam voor Moerbeiboom is Gelso of Gelsomoro. Een Gelsomoro is een krachtige en machtige boom die in die tijd veel geplant werd vanwege de zijderups. Zijde was een belangrijke inkomstenbron voor de Sforza's en betekende dus macht. Kortom, Ludovico deed in alle opzichten zijn bijnaam eer aan. De ontdekking van de schildering in zwart/wit dateert uit 1894, nadat het kasteel eigendom was geworden van de Gemeente Milaan.

Milaan_sala_delle_asse-castello sforzesco

Wanneer je het Castello met kinderen wil bezoeken, loont het de moeite te informeren naar de workshops en rondleidingen die speciaal voor kinderen worden georganiseerd. Openingstijden op dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.30 uur. Maandag gesloten.

Castello Sforzesco
Piazza Castello, Milaan

Milaan_castello-sforzesco

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan