milaan-piazza-duomomilaan-parco-sempionemilaan-arce-pacedom-milaanmilaan-duomocastello-sforzesco-milaan

Cascina Cuccagna

Waar in de meeste delen van Itali een boerderij een "fattoria" is, is dat in Lombarije, maar ook in Piemonte, een "cascina". Waarom heet een boerderij in het noorden dan "cascina"? Dat heeft te maken met de functie van de boerderij; ze maakten namelijk bijna allemaal kaas, "cacio". Op de vruchtbare Po-vlakte konden koeien het hele jaar door buiten grazen omdat het gras er het hele jaar door bleef groeien. Zo konden de boeren het hele jaar door een perfecte kaas produceren van constante kwaliteit. Denk maar eens aan de Parmigiano Reggiano, de Gorgonzola en de Grana Padano.

De cascine van Milaan
De streek rondom Milaan, zelfs zo'n zestigtal binnen de stadsgrenzen, wemelt dan ook van de "cascine". Sommigen staan soms volledig vervallen midden in de stad, sommigen liggen iets buiten de bebouwde kom, maar er zijn ook cascine die nieuw leven in zijn geblazen. Het stadsbestuur van Milaan stelt de laatste jaren steeds vaker cascine, die dreigen ten prooi te vallen aan mismanagement en verpaupering, beschikbaar aan ondernemers. Het is de bedoeling dat deze ondernemers activiteiten ontplooien volledig in het kader van de bestemming van de cascina.

Milaan_cuccagna

In samenwerking met de gemeente Milaan, agrarische bonden, buurtbewoners en vakmensen worden er allerlei kleinschalige projectjes opgezet om de bewoners van de stad en de kinderen kennis te laten maken met het "boerenleven". Vaak is er een groenten- of kruidentuin, een bar of restaurant en er worden lessen of workshops georganiseerd. Het sociale aspect van de cascine speelt een grote rol bij de activiteiten die er worden georganiseerd.

Milaan_cuccagna-cascina

Cascina Cuccagna
En van die cascine is Cascina Cuccagna midden in de wijk Porta Romana in Milaan. Ooit in 1722 was deze "Cassina Torchio", zoals hij toen heette, een kwekerij van geneeskrachtige kruiden en leverancier van het Ospedale Maggiore in Milaan. In 2012 is deze boerderij open gegaan voor het publiek en voor het dagelijks reilen en zeilen is de ACCC (Associazione Consorzio Cantiere Cuccagna) verantwoordelijk. De doelstelling van de vereniging is het heropbouwen van de boerderij in zijn oorspronkelijke staat en er een sociaal- en cultureel ontmoetingscentrum van te maken.

Milaan_cuccagna-cascina

Je vindt er een gezellig restaurant met een terrasje waar je kunt genieten van alles wat de "orto" van de boerderij voortbrengt, er worden cursussen georganiseerd zoals yogalessen en theaterles voor de kleintjes en er wordt een wekelijkse biologische markt gehouden. Je kunt ook gewoon rustig genieten van een drankje op het terras van het restaurant.

Mocht je eens in de buurt zijn of wil eens een kijkje gaan nemen, Cascina Cuccagna is geopend van 9.00 uur tot 23.00 uur en je kunt er komen met de gele metrolijn (halte Lodi), slechts vier haltes vanaf Piazza Duomo.

Locatie: Via Privata Cuccagna 2/4, Milaan.

Milaan_cascina-cuccagna

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.