dom-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaan

Chiesa di San Babila

Als je bepakt en bezakt met al je inkopen door het drukke winkelcentrum van Milaan loopt, stuit je soms ineens op een schattig zeventiende eeuws kerkje, de San Babila. Aan het Piazza San Babila, bij de metrohalte San Babila, ligt de Chiesa di San Babila. Rondom het roodbakstenen kerkje zoeven de auto's en de bromfietsen en loopt het winkelend publiek. Neem even de moeite naar binnen te gaan en te genieten van de sereniteit en mystiek.

Milaan_San_Babila

Hoe het begon
Ambrosius, nu Sint Ambrosius en beschermheilige van Milaan, wilde op de plek waar ooit de eerste Christenen in Milaan hun mis hielden een kerk stichten. Dat deed hij bovenop de resten van het zogenaamde Concilia Sanctorum. Deze eerste christelijke gebedsplaats was weer gebouwd op een heidense tempel die gewijd was aan de verering van de zon. Na Ambrosius schonk bisschop Marolo zo rond de vijfde eeuw de relikwieën van de bisschop van Antiochië, Babila, aan de kerk. Na de invasie van de barbaren werd het kerkje volledig door brand verwoest en moest het van de grond af aan weer opgebouwd worden.

Milaan_San-Babila-chiesa

Hieraan begon in 1393 de rijke Milanese koopman Carelli en de bouwwerkzaamheden sleepten zich voort tot in de zeventiende eeuw. Er werden elementen toegevoegd, die vervolgens een volgende bouwmeester weer verwijderde om er weer nieuwe, andere elementen aan toe te voegen.

Halverwege de negentiende eeuw wordt de buitenkant van de kerk volledig 'gerestyled' en aan het eind van deze eeuw en het begin van de twintigste eeuw wordt ook het interieur aangepakt. Zo worden bijvoorbeeld decoraties verplaatst om de kapittelen en romaanse elementen beter te laten uitkomen en er worden nep-antieke decoraties aangebracht. De kerk krijgt een nieuwe facade en de klokkentoren links van de kerk, die dateert uit 1820, wordt door Bruni getransformeerd in een toren in neoromaanse stijl.

Milaan_san_babila_chiesa

Uiteindelijk
De kerk heeft tegenwoordig een neoromaans uiterlijk, hoewel hij in het verleden ook veel barokke elementen bevatte. Aan de buitenkant zie je al dat de kerk uit drie schepen bestaat; een middenschip en twee zijschepen.  De facade heeft drie toegangsdeuren en boven iedere toegangsdeur bevinden zich halve maantjes versierd met mozaïeken. Aan de linkerkant van het kerkje staat de vierkante klokkentoren, nu ook in neoromaanse stijl met drie soorten vensters. De onderste rij heeft vensters hebben één arcade, de rij erboven twee arcades en de bovenste rij heeft drie arcades.

Milaan_san-babila-halve-maan

Het fresco dat de absis siert is in 1890 geschilderd door Luigi Cavenaghi. De halve manen tussen de bogen en de koepel waren eveneens voorzien van fresco's gemaakt door dezelfde schilder, maar in 1929 heeft men daar echter mozaïeken overheen aangebracht. Het barokke Zanin orgel is een volledig mechanisch orgel gemaakt naar Duits voorbeeld en wordt gebruikt tijdens diensten en concerten.

Milaan_san-babila-halve-maan-links

Chiesa di San Babila
Corso Monforte 1, Milaan
Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur.

Bereikbaarheid
Bus en metro
Bereikbaar met bus 51 en 54 en de rode metrolijn MM1, halte San Babila.

Milaan_San-Babila-chiesa

Milaan_San_Babila

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan