milaan-arce-pacedom-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-duomomilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaan

Piazza dei Mercanti

Wanneer je uit de metro stapt bij halte 'Duomo', word je overspoeld door het bruisende leven van Milaan. Voor je rijst de imposante Dom op, links gonst het van het leven in de Galleria Vittorio Emanuele. Als je naar rechts kijkt zie je de rijen wachtende mensen voor het Palazzo Reale en de drommen bezoekers die wachten bij de Dom. Je eerste indruk is 'Wow!, Milaan leeft..'! 

Milaan_duomo-piazza

De rust van Piazza dei Mercanti
Uiteraard bekijk je de omgeving van de Dom, loopt er rond en geniet van alle levendigheid. Waar je je echter niet van bewust bent, is het feit dat heel dichtbij deze drukte, een rustig pittoresk pleintje ligt, waar het eens allemaal begon in Milan. Ingeklemd tussen Piazza Duomo en Piazza Cordusio vind je, verborgen achter een middeleeuws bouwwerk, het Piazza dei Mercanti. Het lawaai van het Domplein is er nauwelijks hoorbaar en er mag geen verkeer komen. Je waant je in een Middeleeuws dorp, met een schilderachtige waterput in het midden van het plein.

Milaan_Piazza_mercanti

De hectiek van de Middeleeuwen 
Piazza dei Mercanti is rond 1228 ontstaan en was eeuwenlang het centrum van Milaan. Het plein verbond Milaan via haar stadspoorten met de centra van de belangrijkste omliggende steden. Er liepen vanaf dit punt wegen naar de centra van onder andere Bergamo, Monza en Como.

Boven de markante overdekte markt op het Piazza dei Mercanti bevindt zich het Palazzo della Ragione, het gebouw dat in de Middeleeuwen dienst deed als rechtbank. Oorspronkelijk heette dit palazzo het Nuovo Broletto. Brolo betekende 'veld' en tot 1228 was dit plein niet meer dan een veld waar in de openlucht recht werd gesproken. Het Vecchio Broletto stond op de plek waar nu het Palazzo Reale is.

Milaan_piazza-dei-mercanti

Tegenover het Palazzo della Ragione ligt de Loggia degli Osii van waar vertegenwoordigers van de gemeentelijke en rechterlijke macht aankondigingen deden en veroordelingen uitspraken. Het volk stond dan verlekkerd onder de bogen te luisteren welke lugubere straffen opgelegd werden aan de veroordeelden. In deze tijd ademde het plein absoluut niet de rust uit die het tegenwoordig kenmerkt. Het was er een drukte van jewelste en mensen verdrongen zich er om getuige te zijn van afschuwelijke terechtstellingen.

Milaan_Piazza_Mercanti

Het centrum van Milaan
Onder de bogen van het Palazzo della Ragione, de overdekte marktplaats, werd druk gehandeld door kooplieden uit de omgeving. Niet alleen kooplieden hadden hier echter hun marktstal. Ook notarissen en advocaten deden hier zaken, evenals bankiers die leningen aanboden tegen hoge rentes.

Andere gebouwen die zich aan het Piazza dei Mercanti bevinden, zijn het Palazzo delle Scuole Palatine en het Palazzo dei Notai. De eerste was in de Middeleeuwen onder andere een opleidingsinstituut waar Rechten, Retoriek en Grieks gedoceerd werd. In het laatste gebouw werden de stadregels vastgelegd en zetelde de Gemeenteraad. Met al deze activiteiten kan gezegd worden dat het Piazza dei Mercanti tot 1867 in alle opzichten het economische, bestuurlijke en juridische middelpunt van de stad Milaan was.

Milaan_piazza-dei-mercanti-mappa

Milaan_piazza-dei-mercanti

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan