castello-sforzesco-milaanmilaan-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomomilaan-arce-pace

Bosco Verticale - het Verticale Bos

In de wijk Porta Nuova in Milaan schieten de hypermoderne wolkenkrabbers uit de grond, zoals het Unicredit-bankgebouw. Het meest bijzondere in deze wijk zijn de twee woontoren van Il Bosco Verticale (Het Verticale Bos). Bewoners van deze flats wonen in een bos, midden in Milaan.

De twee torens van het Bosco Verticale, dat werd ontworpen door de architecten Stefano Boeri, Gianandrea Barreca en Giovanni La Varra, zijn respectievelijk 26 verdiepingen en 112 meter en 18 verdiepingen en 80 meter hoog. De ene groene flat ligt aan de Via de Castillia, de andere aan de Via Confalonieri. De torens bieden ruimte aan meer dan 480 hoge en middelhoge bomen, 300 kleine bomen, 5000 struiken en 11.000 vaste plante en bodembedekkers, en dat allemaal op terrassen met een totale oppervlakte van bijna 9000 vierkante meter. De balkons zijn berekend op de last van volwassen bomen.

TIP: de citywalk 'Hoog Millaan' is een wandeling langs de nieuwste hotspots van Milaan, en komt ook langs Bosco Verticale.

Bestel de citywalk 'Hoog Milaan' als digitale versie

Bestel de citywalk 'Hoog Milaan' als papieren gids

Milaan_Bosco_Verticale

Alle plantensoorten zijn zorgvuldig geselecteerd door agronomen. Naast groene planten zijn er bladverliezende soorten die ervoor zorgen dat de 'huid' van de torens in de verschillende seizoenen van kleur verandert. Beuken, gele acacia's, eiken, esdoorns, essen, varens en klimop zijn gerangschikt op de vier verschillende gevels van de twee wolkenkrabbers. Ze zijn geplant in grote tanks die zijn voorzien van een automatisch irrigatiesysteem. De beplanting komt in totaal overeen met 20.000 vierkante meter bos, en dat midden in een grote stad als Milaan.

Milaan_bosco-verticale

Duurzaam
Het Bosco Verticale werd in 2014 in gebruk genomen en is een model voor een duurzaam woongebouw, een project voor herbebossing in een stedelijk gebied die bijdraagt aan het herstel van het milieu en stedelijke biodiversiteit zonder dat het grondgebied van de stad hoeft te worden uitgebreid. De groene flats zijn overigens het hele jaar door groen, met in elk seizoen een eigen kleur, dankzij een viertal bloeiende bloemen- en plantensoorten. In het voorjaar bloeit onder andere magnolia en jasmijn, in de zomer vind je er groen van eiken, olijfbomen en granaatappelbomen. De herfst zorgt voor rode en oranje tinten tussen het groen, in de winter blijven de flats groen met onder andere moerbeibomen en Turkse hazelaars.

Milaan_porta-nuova

Volgens de architecten produceren de twee flats ook energie en dragen ze bij aan een specifiek microklimaat. De bomen en planten zorgen voor schaduw, waardoor de temperatuurverschillen binnen- en buitenshuis minder groot worden. Bovendien houden de bomen het lawaai van de stad tegen, zodat je je als bewoner bijna echt in een afgelegen bos waant. De bomen en struiken helpen ook tegen smog en produceren zuurstof.

Naast dit ‘verticale bos’ vind je in de nieuwe wijk Porta Nuova ook een vijf kilometer lang fietspad (voor een nog betere bereikbaarheid vanuit het centrum) en de Giardini di Porta Nuova, een openbaar park dat zo’n 90.000 vierkante meter beslaat.

Milaan_porta-nuova-bosco-verticale

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.