castello-sforzesco-milaanmilaan-piazza-duomomilaan-duomomilaan-arce-pacemilaan-parco-sempionedom-milaan

Cimitero Monumentale

Het klinkt misschien een beetje gek, een bezoek aan een kerkhof waar je niemand van de overledenen kent. Maar het Cimitero Monumentale in Milaan wordt ook wel beschouwd als een soort openluchtmuseum, dankzij de vele schitterende graven en beelden die te zien zijn op deze grote begraafplaats.

De begraafplaats werd tussen 1862 en 1866 aangelegd door Carlo Maciachini. Het hele terrein is maar liefst ruim 250.000 vierkante meter groot. Na aankomst bezoek je eerst het zogenoemde Famedio, het ‘Huis van beroemdheden’, waar beroemde Milanezen en niet-Milanezen zijn begraven.

Milaan_kerkhof-cimitero monumentale

Hier vind je onder andere de graftomben van de schrijver Alessandro Manzoni, van de architect Luca Beltrami (die toezicht hield op de restauratie van het Castello Sforzesco) en van de dichter en Nobelprijswinnaar Salvatore Quasimodo. Ook staan er borstbeelden van Garibaldi, Cavour en Verdi.

De graven, beelden  en bouwwerken op het kerkhof geven een beeld van historische gebeurtenissen en de kunstgeschiedenis van Milaan. Van het realisme en eclecticisme van de late 19 eeuw, tot de art-nouveau, jugendstil en symbolisme van het begin van de 20e eeuw, en van de dertiger jaren van de vorige eeuw tot onze huidige tijd.

Milaan_kerkhof-cimitero-monumentale

Graftomben
Een bezoek aan het kerkhof zelf begint bij het grote binnenplein, waar de graftomben van belangrijke Milanesi uit de wereld van de politiek, cultuur en het bedrijfsleven te zien zijn. Hier vind je ook het Civico Mausoleo Palanti, een enorm mausoleum met een crypte, die in 1943 dienst deed als schuilkelder. Op het kerkhof zie je prachtige beelden, graven en graftombes. Eyecatchers zijn de graftomben van de komiek Walter Chiari en van Hermann Einstein, de vader van Albert Einstein. Een inscriptie van Mussolini herinnert aan een vliegtuigongeluk.

Milaan_kerkhof-cimitero-monumentale

In de middelste laan liggen twee graftomben die zijn ontworpen en vervaardigd door Enrico Butti. De eerste, de tombe van de jonge vrouw Isabella Casati, wordt ook wel Jonge vrouw betoverd door een droom genoemd. Bekijk zeker ook de monumentale tombe van Arturo Toscanini, gebouwd voor de zoon van de dirigent.

TIP: bekijk meer foto's van deze prachtige begraafplaats op de foto-pagina van Cimitero Monumentale in Milaan!

Cimitero Monumentale 
Piazzale Cimitero Monumentale, Milaan 
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 8.00 tot 18.00 uur.

Milaan_kerkhof-cimitero-monumentale
Milaan_kerkhof-cimitero-monumentale
Milaan_kerkhof-cimitero-monumentale

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan