milaan-duomomilaan-arce-pacemilaan-piazza-duomocastello-sforzesco-milaandom-milaanmilaan-parco-sempione

Teatro alla Scala - opera in Milaan

Het beroemde Teatro alla Scala in Milaan werd door Giuseppe Piermarini gebouwd op de plek waar eerst de Santa Maria della Scala stond, een kerk die was ontworpen ter ere van Regina della Scala, de vrouw van Bernabo Visconti.

Het theater werd op 3 augustus 1778 ingewijd met een opera van Antonio Salieri. De Scala is een van de vier grootste operatheaters van Italië en uitgegroeid tot één der belangrijkste van de wereld.

Tip: Bestel tickets voor een rondleiding door Teatro alla Scala en het museum van tevoren online! Je krijgt hiermee toegang tot het theater en het museum, inclusief rondleiding met een deskundige gids.

Bestel hier tickets voor een rondleiding door La Scala en het museum

Milaan_Scala

Rossini en Verdi
Vele opera’s van Gioachino Rossini gingen in La Scala in première, zoals de opera buffe ‘Il barbiere di Siviglia’ (1816) en ‘La cenerentola’ (1817). Ook Bellini’s ‘Norma’ (1831) beleefde haar première in Milaan. Maar haar grootste reputatie verwierf het theater door premières van Giuseppe Verdi’s eerste werken, in het bijzonder ‘Nabucco’ (1842) en  ’I Lombardi’ (1843). Na een langdurige breuk herstelde Verdi het contact door er zijn laatste opera’s ten doop te houden: ‘Aida’ (Milanese première, 1872), ‘Otello’ (1887) en ‘Falstaff’ (1893). Naast vele andere opera’s werden ook Puccini’s ‘Madama Butterfly’ (1904) en ‘Turandot’ (1926) voor het eerst in La Scala opgevoerd.

Milaan_Scala__(1).jpg

Bombardement
Helaas werd het Teatro della Scala in 1943 zwaar gebombardeerd en werd het gebouw, op enkele buitenmuren na, volledig verwoest. Dankzij Toscanini’s inspanningen werd de Scala in 1948 heropend, waarbij de zaal zijn traditionele hoefijzervorm en de in zes verdiepingen boven elkaar liggende loges, heeft behouden. De inwoners van Milaan konden zodoende weer genieten van concerten, opera's en theater. Het aantal  zitplaatsen is ca. 3300. De achter het toneel liggende kleine zaal met 600 zitplaatsen heet Piccolo Scala. Hierin vinden kleine operaproducties en concerten plaats.

Vanaf januari 2002 is de Scala gedurende ruim 2 jaar gesloten geweest in verband met een renovatie. De heropening vond plaats op 7 december 2004 na een dertig maanden durende en 62 miljoen euro kostende restauratie. Niet alleen het uiterlijk van La Scala is opgepoetst, ook de technologie is aangepast aan de moderne theatereisen. Glasvezelkabels zorgen voor de ondertiteling op een schermpje in de achterkant van de stoel voor je.

Milaan_Tram_(6).jpg

De traditionele gala-avond waarmee het operaseizoen begint, vindt altijd plaats op 7 december, de feestdag van Sant-Ambrogio, de beschermheilige van Milaan. Op de website van het theater vind je alle actuele voorstellingen.

Milaan_Scala__(4).jpg

Museum
Een gedeelte van het theater is ook overdag te bezoeken. Dit Museo Teatrale della Scala neemt je mee op reis door de geschiedenis van het theater, maar ook door die van de grote sterren die hier stonden, die van de grote componisten en die van de tijdloze muziekstukken.

Milaan_Scala__(5).jpg

Milaan_Scala__(9).jpg

Milaan_Scala__(12).jpg

Leuke weetjes
Een paar grappige weetjes:
* In 1821 werd de kaarsverlichting vervangen door een grote centrale kroonluchter met veiligheidslampen, argent genoemd. Deze werden gebruikt tot aan 1860 toen de gaslamp kwam. In 1883 kreeg de Scala electrisch licht.
*de kroonluchter van Boheems kristal die in het midden van de zaal hangt telt 383 lampjes.
*de loges waren net kleine salons, waar romantische ontmoetingen plaatsvonden en gezelschapsspelletjes gedaan werden.
*de orkestbak werd pas geïntroduceerd in 1907, daarvoor speelde het orkest achter een balustrade ter hoogte van de stalles.
*het toneel heeft een oppervlakte van 1200 vierkante meter, en is daarmee een van de grootste podia in Italië.
*de zaal telt 3300 zitplaatsen.
*boven het houten gewelf hing in eerste instantie een tank vol water, die in geval van brand onmiddellijk gebruikt kon worden.

Milaan_Scala__(13).jpg

Teatro alla Scala
Via Filodrammatici 2, Milaan

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan