dom-milaanmilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacemilaan-duomomilaan-piazza-duomo

Galleria Vittorio Emanuele

De Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan is een chique winkelgalerij met cafés, winkels en restaurants (waaronder het beroemde Savini) in het hart van Milaan, meteen naast de Duomo.

Milaan_Galleria_Vittorio_Emanuele_(1).jpg

De bouw van de Galleria begon in 1865, onder leiding van architect Giuseppe Mengoni. Mengoni was de winnaar van een ontwerpwedstrijd, die werd uitgeschreven omdat men Milaan een internationalere allure wilde geven. Helaas maakte Mengoni de voltooiing van de galerij niet mee. Hij viel op 30 december 1877 te pletter, tijdens een inspectieronde.

Milaan_Galleria_Vittorio_Emanuele_(4).jpg

De Galleria werd officieel geopend door koning Vittorio Emanuele II, naar wie de winkelgalerij is vernoemd. Het was een van de eerste gebouwen van gietijzer en glas in heel Italië. In de galerij vind je mooie, luxe winkels, zoals Prada en Louis Vuitton, historische winkels zoals de handschoenenwinkel Piumelli en mooie café's als Zucca en het Camapri Café.

Milaan_Galleria_Vittorio_Emanuele_(8).jpg

Een dansje op de stier
De langste gang in de winkelgalerij is 196 meter; de koepel is 47 meter hoog en 36 meter breed. Onder de koepel, in het midden van de prachtig ingelegde vloer, zijn een paar grote mozaïeken te zien, waaronder het wapenschild van het Huis van Savoye, een wit kruis op een rood veld. Daaromheen zijn de stier van Turijn, de wolvin van Rome, de lelie van Florence en het rode kruis op een wit veld van Milaan te zien. Een rondje draaien op de ballen van de stier schijnt geluk te brengen. Wanneer je met je hiel drie keer over de ballen van de stier draait, met de klok mee, zul je volgens de overlevering bedolven raken onder het geluk. De mozaïeken op de bogen stellen de continenten Azië, Amerika, Afrika en Europa voor.

Milaan_Galleria_Vittorio_Emanuele_(14).jpg

Highline Galleria
Een mooi uitzicht op het centrum van Milaan heb je niet alleen vanaf het dak van de Duomo maar ook vanaf het dak van winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II. Ter gelegneheid van de EXPO in 2015 werd er een speciale wandelroute over het dak geopend en dat kun je nog altijd bezoeken en genieten van het mooie uitzicht op Milaan én de Duomo!

De wandelroute over het dak van de chique winkelgalerij is 250 meter lang en is bereikbaar via twee liften. De ingang ligt aan de Via Silvio Pellico 2 (op de hoek met het Piazza Duomo). De Higline Galleria is elke dag geopend van 10.00 tot 20.30 uur. In de wintermaanden en in het voor- en najaar kan je dus ook genieten van een blik op 'Milano by night'. Ook is er een klein museum over de geschiedenis van Milaan in de tijd dat de Galleria werd gebouwd.  Tickets kosten 12 euro en zijn van tevoren te boeken via de website van de Highline Galleria.

Milaan_Galleria_Vittorio_Emanuele_(12).jpg

Milaan_Galleria_Vittorio_Emanuele_(10).jpg

(foto's Albert van den Boomen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan