milaan-arce-pacemilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-duomomilaan-piazza-duomodom-milaan

Castello Sforzesco

Het Castello Sforzesco is samen met de Duomo en Da Vinci's Laatste Avondmaal een van de trekpleisters van Milaan. Het werd in 1368 door de Visconti’s gebouwd als Castello di Porta Giovia en later in opdracht van de Sforza’s verfraaid en verbouwd tot een schitterend renaissancepaleis. 

Milaan_Castello_Sforzesco_(4).jpg

Onder Francesco Sforza, die vanaf 1450 over Milaan heerste, en onder zijn zoon Lodovico il Moro bood het Castello plaats aan een van de meest beroemde hoven van de renaissance, waar beroemdheden als Leonardo da Vinci en Bramante kind aan huis waren.

Milaan_Castello_Sforzesco_(9).jpg

Musei Civici
Daarna, tijdens de regering van de Spanjaarden en de Oostenrijkers, raakte het kasteel in verval en kreeg het zijn oorspronkelijke militaire functie weer terug. Het werd uiteindelijk door Luca Beltrami van de sloop gered. Hij restaureerde het kasteel en verbouwde het tot een belangrijk centrum voor musea, de Musei Civici, die nog altijd in het kasteel gehuisvest zijn (geopend van dinsdag tot en met zondag, van 9.00 tot 17.30 uur).

Milaan_Castello_Sforzesco_(14).jpg

De Musei Civici bieden voor ieder wat wils: je ziet er onder meer schatten uit het oude Egypte, bijzondere muziekinstrumenten uit het verleden, sarcofagen, het mausoleum van Bernabò Visconti en de Pietà Rondanini, een prachtig beeld van Michelangelo waar hij op tachtigjarige leeftijd aan begon maar dat hij nooit heeft kunnen voltooien.

Milaan_Castello_Sforzesco_(15).jpg

Torens
De middelste toren aan de voorzijde van het kasteel, de Filarete-toren, werd in 1521 verwoest toen het buskruit dat er was opgeslagen explodeerde. De toren werd opnieuw opgebouwd door Beltrami, die hierbij uitging van het originele ontwerp van Filarete. In de kleine toren linksachter, de Torre Castellana, had Lodovico il Moro zijn schatkamer ondergebracht. Die werd ‘bewaakt’ door Argus, die bij de ingang van de Sala del Tesoro staat afgebeeld op een fresco van Bramante.

Milaan_Castello_Sforzesco_(16).jpg

De veiligste plek van het kasteel was de Cortile della Rocchetta, het laatste toevluchtsoord ten tijde van een belegering. De drie zuilengangen, die vroeger helemaal versierd waren met fresco’s, zijn ontworpen door Filarete, Ferrini en Bramante.

In het Castello Sforzesco vind je een aantal schitterende musea, met onder meer een niet-voltooid beeld van Michelangelo. 

Castello Sforzesco
Piazza Castello, Milaan

Bekijk meer foto's van het kasteel in de fotogalerij van Castello Sforzesco in Milaan.

Milaan_castello_sforzesco-ingang
Milaan_monumenten-Castello-Sforzesco 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan