milaan-duomocastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pacemilaan-parco-sempionemilaan-piazza-duomodom-milaan

Cascina L'Agricola - op de boerderij in Milaan

Zijn de kinderen het bezichtigen van gebouwen en slenteren door de stad Milaan beu? Dan is het een aanrader om eens met ze de Cascina L'Agricola in Lainate te bezoeken. Een cascina is een zuivelboerderij die in andere regio's van Italië vaak een "fattoria" heet. In Lombardije zijn vooral veel boerderijen waar zuivelproducten gemaakt worden, vandaar de overvloed aan cascine in en rondom Milaan. L'Agricola ligt in de gemeente Lainate, op ongeveer 20 minuten rijden van het stadscentrum van Milaan. 

De boerderij
In 1937 startten de activiteiten van de boerderij, die toen nog op het platteland buiten Milaan lag. Er werden hoofdzakelijk melkkoeien gehouden en op de velden rondom de boerderij werd graan verbouwd. In 1980 is de zoon van de boer begonnen de melk en het graan op de boerderij zelf te verwerken tot eindproducten, die vooral aan de omwonenden verkocht werden. 

Milaan_agricola

De oprukkende stad en de behoefte aan verse producten uit de regio, zorgen ervoor dat productie steeds verder wordt uitgebreid met wat in Italië 'KM0 producten' heet. Producten die gemaakt worden op de plaats waar ze ook vandaan komen en dus "nul" kilometer hebben afgelegd voor ze op je bord belanden.

Na 1995 verandert de boerderij langzaam in de cascina zoals hij er nu uitziet. In 2008 worden de deuren voor het publiek geopend. Het zijn vooral kinderen uit de stad, maar ook volwassenen natuurlijk, die van dichtbij "het boerenleven" kunnen beleven op deze educatieve en gastronomische boerderij. Er is onder andere een dierenparkje, melkerij voor koeien en geiten, een boerderijwinkel, diverse restaurants en een grote speeltuin.

Milaan_agricola

Dierenpark
Eigenlijk kun je het geen dierenpark noemen, het is meer een route langs alle dieren die je op een boerderij kunt vinden. Van ganzen tot kippen en van geiten tot ezels; alles zit in schone ruime hokken zodat je ze goed kunt bekijken en bij ieder hok staat een duidelijke uitleg waar ze vandaan komen en welke producten ze eventueel leveren. Google translate is hier overigens wel aan te bevelen. In grote perken langs de route staan voorbeelden van de agrarische producten die op de velden rondom de boerderij verbouwd worden, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de productie van de boerderij.

Vanaf een verhoging zie je de twee melkerijen liggen die de boerderij rijk is; één voor de koeien en één voor de geiten. Om klokslag 6.30 uur 's morgens en om 17.00 uur 's middags worden de dieren gemolken. Het hele proces van melken is heel goed te zien omdat de melkerijen voorzien zijn van hele grote ramen. Je kunt dus uitstekend zien hoe het hele proces in zijn werk gaat.

Kaasmakerij
Op het terrein ligt ook een kaasmakerij waar allerlei zuivelproducten gemaakt worden. Iedere avond gaat de verse melk naar de kaasmakerij waar hij de volgende dag verwerkt wordt. Er worden mozzarella's, verschillende soorten geitenkaas, boter, yoghurt, burrata's, cacciota's en nog veel meer heerlijkheden geproduceerd. In 2017 kregen de geitenkaasjes van L'Agricola zelfs het predicaat "Beste Italiaanse kaas ter wereld". Ook in de kaasmakerij zijn alle activiteiten te volgen via grote glazen ramen. In verband met de hygiëne is het niet mogelijk er naar binnen te gaan, maar door de ramen is het prima te zien.

Milaan_agricola-kaas

Gelateria
Niet alle melk gaat naar de kaasmakerij; een deel gaat naar de bakkerij en een ander deel gaat naar de gelateria. Probeer hier maar eens weerstand te bieden aan de grote keuze aan ambachtelijk gemaakt ijs. Ook hier weer geldt dat het ijs ter plekke wordt gemaakt met verse dagmelk en eieren. En dat proef je!

Boerderijwinkel
In de "Bottega" kun je alle producten die op L'Agricola gemaakt worden, kopen om thuis uit te proberen. Er is een slagerij, een bakkerij, een banketbakkerij, een zuivel- en vleeswarenafdeling en een grote wijnafdeling. Wijn wordt hier overigens niet gemaakt, maar behoort wel tot het assortiment. Het personeel is er erg aardig en desgewenst kun je bijna alles proeven.

Milaan_agricola

Restaurants
Heb je honger gekregen, wat niet heel onwaarschijnlijk is, dan zijn er twee restaurants waar je kunt aanschuiven. Simpelweg "Il Ristorante" en de "Amburgheria". Voor het restaurant is het, zeker in het weekend, aan te raden om van te voren te reserveren. Je kunt hier à la carte eten en alles wat je op je bord krijgt is afkomstig van de boerderij; de gerechten zijn dus ook seizoensgebonden.

In de Amburgheria kun je natuurlijk, zoals de naam al zegt, eerste kwaliteit hamburgers eten. Het vlees dat gebruikt wordt is, hoe kan het ook anders, afkomstig van de boerderij net als de kazen en antipasti. Naast hamburgers is er nog een veelheid aan andere eenvoudige gerechten te bestellen die als lunch of als diner geserveerd wordt. Voor de kleintjes is er een speciaal kindermenu samengesteld. Ook hier geldt dat je beter kunt reserveren tijdens het weekend.

Locatie:
Via Rho 90
20020 Lainate

Geopend:
De boerderij kun je altijd oplopen om de dieren en de activiteiten te bekijken.

Il Bottega: di t/m za van 9.00 uur tot 20.00 uur. Maandags gesloten.
L'Amburgheria: ma t/m za van 12.00 tot 15.00 uur (buffet) en ma t/m zo van 12.00 tot 23.00 uur 
Il Ristorante: ma t/m za van 12.00 tot 15.00 uur lunch en ma t/m za van 19.30 tot 22.30 menu à la carte
zo vanaf 12.30 speciaal menu en zo vanaf 18.30 buffet.

Bereikbaarheid: met het OV lastig bereikbaar.  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.