Civico Planetario Ulrico Hoepli
Het Planetarium in Milaan, dat zich bij de ingang van de Giardini Pubblici Indro Montanelli bevindt, heet officieel Civico Planetario Ulrico Hoepli. Je kunt er de sterrenhemel van Milaan bewonderen, ondanks het feit dat Milaan een metropool is met alle bijbehorende verlichting en luchtvervuiling. De activiteiten van het Civico Planetario beperken zich niet alleen tot "sterren kijken". Iedere maand is er een ruim aanbod aan activiteiten die gaan van conferenties over waarnemingen aan de sterrenhemel tot workshops voor kinderen. Het loont zeker de moeite maandelijks de agenda van het Planetarium te raadplegen.
Historie
Het Civico Planetario Ulrico Hoepli, we zullen het maar even kortweg het Planetarium noemen, werd in 1930 ingewijd en was het tweede planetarium van Italië. Het eerste planetarium was dat in Rome dat een jaar eerder geopend werd. Het Planetarium van Milaan ontleent zijn naam aan de bekende uitgever Ulrico Hoepli die het aan de gemeente Milaan schonk. Ulrico Hoepli was niet alleen privé zeer geïnteresseerd in astrologie maar ook beroepsmatig. Zijn uitgeverij gaf namelijk al vele jaren boeken en geschriften uit van het Osservatorio Astronomico di Brera, een bekende wijk in Milaan.
Het gebouw is door de architect Piero Portalupi ontworpen en werd gebouwd in neoklassieke stijl. Voorwaarde bij de bouw was dat het Planetarium op een plaats moest staan die wat afgezonderd was, maar die toch deel uitmaakte van het Milanese sociale leven. De keuze viel al snel op de hoek van de Giardini Pubblici, midden in het centrum. Deze plek werd door de gemeente Milaan direct beschikbaar gesteld.
Het gebouw heeft een achthoekige vorm en in de koepel, die een diameter heeft van ongeveer 20 meter, werden beelden van de sterrenhemel geprojecteerd op een groot doek. Na de tweede wereldoorlog werd het Planetarium pas in 1949 weer heropend, maar een ingrijpende modernisering vond pas plaats in 1956. Het doek in de koepel werd vervangen door metaalplaten, die er nu nog hangen. Ook de projectoren, die al vanaf 1930 gebruikt werden, werden vervangen door modernere exemplaren.
In de periode dat de eerste mens op de Maan landde, was het aantal bezoekers van het planetarium op zijn hoogtepunt, zo rond de 150.000 per jaar en kon het Planetarium van Milaan zich het grootste van Italië noemen.
Wat is er nu te doen?
Tegenwoordig is het Planetarium uitgerust met de meest moderne technische apparatuur, interactieve presentatiesystemen en een laserprojector. Afhankelijk van het seizoen worden er activiteiten op allerlei gebied georganiseerd. Op werkdagen wordt het Planetarium vooral bezocht door scholen en groepen en worden er conferenties georganiseerd.
Als je met kinderen naar Milaan komt en je bent hier in het weekend, loont het zeker de moeite de agenda van het Planetarium te raadplegen. Er worden dan, vooral zondags, veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Je kunt natuurlijk ook gewoon op een door-de-weekse-dag rondkijken in dit bijzondere Planetarium dat nog steeds het grootste en meest actieve planetarium van Italië is.
Civico Planetario Ulrico Hoepli
Corso Venezia 57, Milaan (ingang Giardini Pubblici)
Foto's Albert van den Boomen en Annelies Hazebroek