milaan-piazza-duomomilaan-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionecastello-sforzesco-milaanmilaan-arce-pace

Mercato di Porta Romana, de grootste overdekte markt

In het Italiaanse leven, en zeker ook in het Milanese leven is de markt niet weg te denken. Iedere buurt heeft wel één of twee keer per week zijn eigen markt waar huisvrouwen hun groenten, fruit, vis, brood maar ook kleding kopen. Sinds november 2018 is Milaan nu ook een grote overdekte markt rijker die zelfs de grootste van Lombardije, de regio waarvan Milaan de hoofdstad is, genoemd mag worden.

Coldiretti
De markt Porta Romana ligt aan de Via Friuli 10 en is gevestigd in een voormalige garage. De oprichting en het beheer van de markt ligt bij de nationale organisatie Coldiretti. Coldiretti ("coltivatori diretti") behartigt de belangen van de boeren op het Italiaans grondgebied en onder het label "Campagna Amica" wil Coldiretti de klanten en de boeren nader tot elkaar brengen. Op de markt Porta Romana zijn ongeveer veertig producenten uit de hele regio vertegenwoordigd die hun producten op duurzame wijze geproduceerd hebben. Je koopt er dus voor een leuke prijs rechtstreeks bij de boer en je bent er zeker van dat alles milieubewust en op duurzame wijze gemaakt is. De producenten geven je graag uitleg over hoe je hun waren het beste kunt klaarmaken of ze vertellen je vol trots over hun productiemethoden.

Milaan_mercato-porta-romana

De keuze
Op de markt staat een veelheid aan producenten; je vindt er biologische wijnen, olijfolie, vleeswaren en vlees en kazen. Er staan echter ook plantenkwekers die op verantwoorde wijze gekweekte groentenplantjes en kruiden verkopen voor in de groententuin en je kunt er schoonheidsproducten kopen. 

Het kan overigens best zijn dat je het heerlijke kaasje dat je bij je bezoek aan de markt de vorige keer kocht, je een volgende keer niet terugvindt. De boeren hebben met Coldiretti een kortlopend contract, dus het aanbod op de markt kan keer op keer variëren. Des te meer reden om geregeld eens deze markt te bezoeken want je treft iedere keer weer iets anders aan. De markt Porta Romana is geopend van woensdag tot en met zaterdag en je kunt er terecht van 8.00 uur tot 14.00 uur. Je bereikt de markt met de gele metrolijn M3 en je kunt dan uitstappen bij halte Piazza Lodi of halte Porta Romana. Op hun Facebook-pagina (Mercato di Porta Romana) worden allerlei activiteiten aangekondigd en stellen nieuwe producenten zich aan je voor.

Milaan_mercato-porta-romana-markt

Milaan is een markt rijker maar wat voor één! Het is een absolute must als je van lekkere streekproducten houdt en bovendien nog eens bewust wilt eten.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milano City

Mooie hyperlapse video van Milaan