milaan-piazza-duomodom-milaanmilaan-parco-sempionemilaan-arce-pacecastello-sforzesco-milaanmilaan-duomo

Vismarkt Mercato Ittico

Je zou het niet zeggen, maar de grootste, best gesorteerde vismarkt van ItaliŽ is in Milaan, om precies te zijn aan de Via Lombroso. Daarnaast vind je hier ook nog eens de meest verse vis van ItaliŽ, dankzij de optimale transportmogelijkheden van tegenwoordig.

Tot 2000
Voor het jaar 2000 was de vismarkt gevestigd in de Via Sammartini, onder de bogen van de dikke muren bij het Centraal Station van Milaan. Jarenlang werd hier de vis verhandeld en het was toen ook al de grootste vismarkt van ItaliŽ. Gedwongen door de hygiŽnische omstandigheden en door de beperkte mogelijkheden om verder uit te breiden, verhuisde de Mercato Ittico naar zijn huidige locatie in de Via Lombroso. Op de plaats waar de oude vismarkt was, vlakbij het station, is nu een visrestaurant "Il ristorante e pescheria Mercato del Pesce". Liefhebbers van een lekker stukje verse vis kunnen hier hun hart ophalen en de oudere Milanezen worden op deze plek aan "hun" vismarkt herinnerd.

Beter, groter en verser
Na de verhuizing van de vismarkt naar de nieuwe locatie, groeide de handel nog sneller en de verhandelmethodes werden steeds moderner en hiermee werden ook de hygiŽnische voorschriften steeds strenger. Zo zit er bijvoorbeeld in de markthal een ijsproducent, die voortdurend vers ijsgruis aanlevert om de vis gekoeld te houden, er is een veterinaire dienst, een bank en een politiepost. Er wordt heel zorgvuldig op toegezien dat de traceerbaarheid van de producten gewaarborgd is, dat alle vis van de juiste etiketten voorzien wordt, dat de hygiŽne wordt nageleefd. Kortom er wordt niets aan het toeval overgelaten om een perfect visje te verhandelen.

De Mercato Ittico beroept zich er op dat de aanvoer van alle producten ten alle tijden gegarandeerd is; of het hierbij nu gaat om diepgevroren vis, verse vis, gerookte vis, gezouten vis of dat het gaat om een periode dat de visvangst even stilligt. Dit laatste is het geval wanneer er sprake is van overbevissing in bepaalde visgebieden. Je kunt dus als restauranteigenaar altijd je visje op tafel zetten. Veel goede restaurants in Milaan en omgeving komen hier inkopen doen, maar ook koks van verder weg brengen graag een bezoek aan de markt om aan de hand van het aanbod het menu vast te stellen.

Openingstijden
Van maandag tot en met vrijdag is de vismarkt alleen geopend voor de handel van vier uur 's ochtends tot tien uur 's ochtends en er wordt 24/24 bezorgd. Op zondag is de markt gesloten, maar op zaterdag is ook de bezoeker welkom. Je kunt terecht van 9.00 uur tot 12.30 uur om inkopen te doen of je kunt er zo maar eens rondstruinen tussen het enorme aanbod vis.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Milaan, bella città

Impressie van Milaan in Italie, met bezienswaardigheden als de Dom (Duomo), Scala, Castello Sforzesco en Galleria Vittorio Emanuele.